Share

Предпразнична хоротека спретна лясковският клуб „Лудо младо”

петък, 22 юни, 2018, 20:44ч.


IMG_4357 IMG_4360 IMG_4394 IMG_4411IMG_4376

Пъстра хоротека се състоя седмица преди празничния Петровден в Лясковец. Жители и гости на възрожденски Лясковец изпълниха градския Централен парк и тропнаха хора под звуците на нашенската народна музика. Гостуващи танцови клубове от съседни градове и села се хванаха на хората, дошли специално за събитието. Гости имаше от съседна Горна Оряховица – Танцов клуб “Балканика”, от клуба за народни хора в Козаревец, както и “Самодиви” от Елена. Хоротеката в сърцето на града бе организирана от лясковския танцов клуб „Лудо младо”, които бяха направили подбор на музиката и танците, а тъй като сме представители на Северняшката област, естествено бе първото хоро да е Дунавско. След него последваха и много други ритми от различни етнографски области, като парковото пространство се оказа тясно за желаещите да танцуват. Идеята на организаторите от „Лудо младо” и конкретно на ръководителя на състава Павлина Кълчишкова, бе лясковчани и съседи от близо и по-далеч, да бъдат обединени и да се забавляват заедно в празници и делници. Подобни събития събират много участници, а хората имат нужда от положителни емоции и начин да изразят себе си, споделиха мнението си организаторите.
От ученици до пенсионери се хванаха заедно на хорото, като професионалистите от клубовете привлякоха и неуверените в специфичния танцов ритъм. С плахи първи стъпки се присъединиха и много деца, които тепърва ще се потапят в магията на необятния български фолклор. Приятно впечатление направи, че много деца присъстваха на празника, а това несъмнено е доказателство за родолюбието на младите хора, които учат и децата си да пазят ценното фолклорно богатство и да следват традициите. Амбицията на организаторите е подобни хоротеки да събират хората не само в предпразнични дни, а все по-често и да привличат все повече последователи в бъдеще.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Президентът Румен Радев изпрати благодарствено писмо до кмета на Свищов Генчо Генчев

Благодарственото писмото е по повод участието на кмета на Свищов в неформална среща, проведена през месец май в град Русе,…

Затвори