Share

Позиция на кмета на Община Г. Оряховица инж. Добромир Добрев

петък, 29 Мар., 2019, 12:58ч.


ing.Dobromir_Dobrev_1[1]

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев излезе с позиция относно публикациите: „Огнян Стоянов: Община Горна Оряховица е пропуснала поредна възможност да се справи с мръсния въздух“

Програма Life, за която говори общинския съветник Огнян Стоянов, беше отворена през миналата година, но по нея са одобрени за финансиране мерки за намаляване на фините прахови частици само в областни градове. Специфичното в нея е, че общината има финансово участие и трябва да осигури съфинансиране, което не е в малък размер. Специална комисия може да свали участието на дадения бенефициент. Да, получават се средства, но и средствата, които трябва да дофинансират общините не са малко. Подготвя се и програма по Националния доверителен екофонд, където също ще има дофинансиране, а там минимума е 15 %. За нас е важно безвъзмездната помощ да е 100%, за да не ощетяваме гражданите. Защото ако има финансовото участие на Общината, то ще бъде от общинския бюджет, а той се формира и от постъпленията от местните данъци. Така се получава, че от средствата на всички, ще се възползват само определени домакинства, които да подменят средствата си за отопление.

Да, Общината кандидатства по „Красива България“, където също има съфинансиране, както и по други програми, но там се кандидатства за обществени обекти, като например за болницата, детски градини, от които всеки един гражданин може да се възползва.
В ОП „Околна среда“, по която ние кандидатствахме няма дофинансиране от страна на Общината. След като не бяхме включени, ние предприехме мерки, за да потърсим правата си и продължаваме да настояваме пред МОСВ да бъде намерен начин за финансиране на мерките на Община Горна Оряховица за намаляване на фините прахови частици. Нашата цел е да докажем, че Общината е неправилно оценена и затова не попада сред одобрените, независимо, че в медиите се писа, че програмата вече е стартирала. При решение на съда че Общината неправилно е била оценена, МОСВ трябва да финансира мерките ни за подобряване на атмосферния въздух, независимо с какъв финансовия механизъм.

С уважение,
инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Откриха деветите Мартенски студентски четения във ВТУ

В 321 аудитория на Ректората за девета поредна година бяха открити Мартенските студентски четения на Историческия факултет. От името на…

Затвори