Share

Поздрав на кмета инж. Даниел Панов за Трети март

събота, 2 Мар., 2019, 20:31ч.


panov

Уважаеми дами и господа,

Скъпи великотърновци,

В навечерието сме на една от най-светлите дати в българската история – Трети март, която бележи Освобождението на България от петвековното османско иго.

На 3 март 1878 година е сложен край на онези дълги и тъмни столетия, в които нашите предци, против волята им, бяха лишени от правото да имат собствена държава, духовна, политическа и културна свобода. Прекъснато е пагубното влияние, което поробителят оказваше върху българската материална и нематериална култура.

И до ден днешен датата Трети март е символ на възкресението на нашия народ, на светлината, надеждата и новото начало.

Освобождението е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от XV век водят срещу чуждата власт. И в Руско-турска освободителна война 30 000 български четници се сражават редом с руските генерали и войска.

Всяко кътче от българските земи носи спомени за героизма и себеотдаването на поколения храбри четници и опълченци в името на Отечеството.

Заради тях днес българският трибагреник гордо се вее от върховете на славните Царевец и Трапезица, та чак до далечна Антарктида.

Свободата не ни е дадена даром, тя бе извоювана. Затова датата Трети март – Освобождението на България, трябва да ни изпълва със силни чувства на национална гордост.

Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, жертвали себе си за свободна, обединена, независима и европейска България. Нека по-силно от всякога развеем трибагреника, нека съхраним българския дух, нека възпитаваме нашите деца в дух на искрено родолюбие, да познават нашата славна история, делата на нашите предци, характерните ни обичаи и традиции.

Нашите предци мечтаеха за силна и просперираща в Европа България. Днес вървим по този път. Нека ние, великотърновци, като жители на историческата и духовна българска столица, дадем пример за единство в името на по-доброто бъдеще за нашите деца, в името на силно Велико Търново и силна България!

Честит Национален празник!

Честит Трети март!

Даниел Панов,

Кмет на Община Велико Търново

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В. Търново ще отбележи тържествено Националния празник и 141 г. от Освобождението на България

Велико Търново ще отбележи тържествено Националния празник на Република България – Трети март, когато отбелязваме 141 години от Освобождението от…

Затвори