Share

Почина адвокатът Васил Бенчев

вторник, 15 Ян., 2013, 14:04ч.


Великотърновският адвокатът Васил Бенчев е починал вчера, 14 януари, в болница „Токуда”. Магистратът беше съпредседател на Националната антикорупционна коалиция, защитник на знатния строител Игнат Раденков и на лидера на партия РЗС Яне Янев. Заради смелите си изказвания Бенчев е единственият адвокат в България, съден от… магистрати, пише БЛИЦ. Търновските апелативни съдии Здравко Трифонов и Милчо Ванев го изправят пред Темида за клевета, след като той ги уличава в корупция. Непознати „отвличат” колата му и я запалват, получава телефонни заплахи. Именно делата и отмъстителните прояви срещу Бенчев – стресът, в който живее почти постоянно, по собствените му думи го разболяват от рак.

В продължение на последната една година той се бори мъчително с коварната болест, като се опитваше да не пропуска съдебни заседания, важни за клиентите му, въпреки че туморът на езика вече му пречеше да говори. Опитваше се като юрист, пряко сили да помага. До вчера. Не издържа сърцето на един от най-човечните адвокати в България. Зад гърба му остават знакови дела – от политически, до чисто корупционни и на обикновени онеправдани хора.

Припомняме едно от тях – от 2008-а, когато Бенчев става адвокат на обикновен строителен работник, загинал при трудова злополука. Георги Огородник е един от тримата загинали и зарити под отломките на строеж, а съдът е издал оправдателна присъда на виновните. Бенчев се бори за справедливост в не един и два такива случаи. Като адвокат на Яне Янев той се опълчи дори срещу решение на Конституционния съд, като го обяви за противоконституционно. Поклон пред паметта на невероятния юрист и човек, Васил Бенчев.

По информация на БЛИЦ тялото на покойния адвокат Васил Бенчев е поето от близки и ще бъде транспортирано до родния му град Велико Търново, където ще се извърши поклонението, най-рано утре – 16 януари.

Източник: БЛИЦ

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Пуснаха парното в ДКС “В. Левски” за футболния турнир

Изравнени сили на отборите, оспорвани мачове и немного голове белязаха първия ден на зимния турнир по футбол в ДКС "Васил…

Затвори