Share

Посланикът на Русия идва за “Търново, Освобождението и възкресението на България”

вторник, 13 Февр., 2018, 14:26ч.


IMG_9386

Посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров пристига във Велико Търново специално за кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България” на 16 февруари. В старата столица за първи път ще бъде показано Самарското знаме на Българското опълчение, а знаковото събитие организира в. “Янтра ДНЕС”. Копие на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”, която подготвя областният всекидневник. Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред сградата на музей “Възраждане и Учредително събрание” на 16 февруари от 11 часа, а след това там ще се открие и експозицията.

За да могат повече търновци да видят националната реликва, на 16 февруари музей „Възраждане и Учредително събрание” ще посреща посетители безплатно.

По молба на “Янтра ДНЕС”, специално за изложбата, Регионалният исторически музей в Стара Загора ще предостави Самарското знаме. В изложбата ще бъдат показани още две светини – байрякът на Горнооряховските въстаници, което предостави музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г. Търновци и гостите на града ще могат да видят и други интересни артефакти – снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в старата столица.

Изложбата е част от кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България” на “Янтра ДНЕС”, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на областния всекидневник. Инициативен комитет от общественици подкрепи идеята на вестника. Сред тях са кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, редица водещи историци и др.

В рамките на кампанията беше обявен конкурс за ученическо и студентско творчество под наслов “Моят роден град”. 200 деца и младежи се включиха в творческото състезание с рисунка, разказ, стихотворение, есе, електронна презентация и реферат. Разработките оценява жури с председател проф. Петко Ст. Петков, който оглавява Съюза на учените в България – клон Велико Търново. Победителите ще бъдат наградени след официалното откриване на изложбата в музей „Възраждане и Учредително събрание”. След това авторите ще представят своите разработки на Младежка научна сесия, която ще се проведе на 16 февруари от 12,30 часа в библиотеката. Неин председател ще бъде проф. Петко Ст. Петков, съобщи Златина Димитрова.

Конкурсът е на тема “Търново, Освобождението и Възкресението на България”. Той се организира в партньорство с Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и Регионално управление на образованието във Велико Търново. Негова основна цел е младите хора да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събитията и личностите, свързани с темата.

В 13:30 ч. посланикът на Русия Анатолий Макаров има среща с с областния управител проф. Любомира Попова, кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Национален военен университет “Васил Левски”.

В 14:30 ч. пък в Регионалното управление по образованието ще бъдат представени възможностите за безплатно обучение в Русия на български студенти. В последните години техният брой се увеличава постоянно.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионален исторически музей и клуб “Традиция”.

ПРОГРАМА:

11,00 ч. – Военен ритуал по посрещане на Самарското знаме, знамето на Горнооряховските въстаници и бойното знаме на НВУ “Васил Левски”. Откриване на изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”. Награждаване на победителите в конкурса за ученическо и студентско творчество “Търново, Освобождението и възкресението на България”.
Място: Музей „Възраждане и Учредително събрание”

12,15 ч. – Младежка научна сесия с председател проф. Петко Ст. Петков. Откриване на изложба с картини на участниците в конкурса “Търново, Освобождението и възкресението на България”.
Място: Регионална библиотека “П. Р. Славейков”

12,30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметниците на загиналите руски воини във Велико Търново.
Място: парк “Света гора”, парк на храм “Възкресение Христово” и паметник на генерал Гурко в парк “Марно поле”

13,30 ч. – Официална среща на посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство г-н Анатолий Макаров с областния управител проф. Любомира Попова, кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Национален военен университет “Васил Левски”.
Място: сградата на Община Велико Търново

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Изложба „Алкохол & Амбалаж” гостува в Исторически музей – Ботевград

На празничния ден Трифон Зарезан горнооряховският музей ще представи в Исторически музей – Ботевград своята мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж”.…

Затвори