Share

Поликраище отбеляза Празника на плодородието „Ден година храни”

неделя, 10 Сеп., 2017, 19:42ч.


IMG_8401

19 състава и индивидуални изпълнители от региона се надпяваха и надиграваха на ХІ Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“ и кметството в селото.На откритата сцена в центъра на Поликраище бе подредена и изложба на продукция на местни земеделски производители и пчелари, и на обреден хляб. В експозицията свои продукти и хлябове представиха общо 12 производители. Най-атрактивно аранжираните щандове бяха отличени от организаторите. Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майсторите-готвачи Иван Байчев, Тодор Кушев и Зорка Сърнова. 60 литровият казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. „В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината”, казват майстор-готвачите, но не издават рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, те слагат дребни макаронени изделия. Майсторът на градинарската чорба е Иван Байчев, който от години живее в Унгария. Рецептата научава там от старите български градинари и сега я предава на своите „колеги” Тодор Кушев и Зорка Сърнова.

IMG_8400

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който селото домакинства за единадесети път, популяризира българските традиции свързани с кулинарната култура – оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци – ярък израз на националните ни характер и култура.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В Козаревец 15 казана с чорба се състезаваха за приза „Най-вкусна чорба от домашна кокошка”

Уникалното по рода си козаревско кулинарно събитие, посветено на кокошата чорба се състоя тази година за седми пореден път. Организаторите…

Затвори