Share

Погребват кости на ген. Гурко във Велико Търново

сряда, 13 юни, 2012, 14:39ч.


Част от тленните останки на освободителя на Велико Търново ген. Йосиф Гурко ще бъдат препогребани и завинаги съхранявани в старата столица. Те бяха донесени неотдавна от Русия в специално мраморно ковчеже от проф. Иван Тютюнджиев. Останките са взети от семейната гробница на ген. Гурко във фамилното му имение в Сахарово, което се намира до побратимения град Твер.  „Изпълнявам волята на самия генерал, както и на неговите наследници. Има решение на Руската митрополия, както и на управителя на имението на ген. Гурко в Сахарово”, коментира проф. Тютюнджиев. В четвъртък в 14,00 ч. в зала 302 ще се състои пресконференция, по време на която историкът ще връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов донесените частици от тленните останки на ген.-федмаршал Йосиф Гурко.

След консултация с експерти ще бъде взето решение къде да бъдат положени частите от тленните останки на генерала, предвождал руските военни части, освободили Търново на 7 юли преди 135 години.

Миналата есен представители на Община В. Търново присъстваха на церемонията по препогребване тленните останки на Гурко в Русия. В продължение на години името на великия руски пълководец, освободител на България от османско иго, незаслужено бе забравено в родината му. Повече от половин век, останките му е лежаха в руините на гробница, осеяна с отломки. Те бяха открити преди три години и миналата есен фелдмаршалът бе препогребан в семейното имение. За церемонията от Франция дойде правнукът на героя Владимир И. Гурко. Неговият син Йосиф е кръстен на своя велик дядо. По традиция най-големият син на всички семейства от фамилията Гурко се кръщава Йосиф или Владимир.

“Генерал Напред”, както някога е бил наричан Гурко, е символ на доблест и чест в руската армия в края на 19-и век. След революцията имението му се разорява, а неговите останки и тези на съпругата му са извадени от гроба. Почти един век е необходим за повторното му погребение с дължимата почит.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
„Жената над нас” – на великотърновска сцена

Асен Блатечки в спектакъла „Жената нас нас” от Алексей Слаповски ще могат да видат почитателите на театралното изкуство във Велико…

Затвори