Share

Подписват тристранен договор между БАН, Великотърновския университет и НВУ „В. Левски”

петък, 21 юни, 2013, 15:17ч.


На 24 юни 2013 г., от 15,00 ч., в зала “Европа” на Ректората ще бъде подписан тристранен договор за сътрудничество между Българската академия на науките, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и Националния военен университет “Васил Левски”.

Договорът ще бъде подписан от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, от Ректора на Университета проф. дпн Пламен Легкоступ и от бригаден генерал Цветан Харизанов, Началник на НВУ “Васил Левски”. Във Велико Търново трите научни и образователни институции ще създадат академичен център.

През март 1969 г. се реализира една от неосъществените идеи на първия ректор на Висшия педагогически институт “Братя Кирил и Методий” чл.-кор. проф. Александър Бурмов. Още през 1963 г. той привлича на работа във Велико Търново учени от различни институти на БАН. На 26 март 1969 г., по инициатива на ректора на ВПИ “Братя Кирил и Методий” проф. Георги Димов, се подписва протокол за съвместна работа между БАН и Великотърновския висш институт. Протоколът е подписан от Председателя на БАН акад. Ангел Балевски и ректора на ВПИ проф. дфн Георги Димов.

На 11 януари 1982 г. БАН и ВТУ подновяват договореностите за сътрудничество, установени през 1969 г. Съгласно подписания протокол между зам.-председателя на БАН акад. Благовест Сендов и ректора на ВТУ проф. Ангел Давидов двете институции “ ще разширяват, задълбочават и усъвършенстват формите на сътрудничество помежду си както в областта на научните изследвания и подготовката на специалисти с висше образование, така и в прилагането на научните резултати в обществената практика, в провеждането и участието във вътрешните и международни научни мероприятия”.

Преди 10 години, на 19 юни 2003 г., проф. дфн Иван Радев, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и негов възпитаник, е избран от Събранието на академиците за академик (действителен член) на Българската академия на науките. Той е първият извънстоличен академик.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Преизбраха д-р Людмил Гецов за директор на болницата

Общото събрание на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново преизбра д-р Людмил Гецов за изпълнителен директор на болницата. За...

Затвори