Share

Пламен Легкоступ стана казашки атаман

вторник, 8 юни, 2010, 17:23ч.


plamen

Ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. дпн Пламен Легкоступ стана атаман-полковник от казашката войска. Церемонията се състоя в Москва точно в 12 ч. вчера с молебен в Даниловския мъжки манастир, който е и резиденция на митрополита на Москва и патриарх на цяла Русия Кирил.

„Терпи, казак, атаманом будеш!”,  казваше баща ми, когато бях малък. Днес неговото завещание се сбъдна.”, каза ректорът на ВТУ.

Ритуалът по удостояването е бил съгласно 500-годишната традиция на казаците. Новоизбраният атаман Легкоступ получил и  благословение от игумена на манастира. Той поръсил със светена вода присъстващите и осветил специално изработената в гр. Златоуст шашка (казашка сабя), на която със златни букви е гравирано: „За веру, любовь и Отечество”.

Атаманът на Толбенската казашка застава Игор Звиняцковский връчил лично сабята, почетен кръст и грамота на ректора. Проф. Легкоступ получил и удостоверение, че е сътрудник на почетната казашка стража, която пази руския патриарх. То му дава право да носи хладно оръжие като атрибут на традиционната казашка униформа.

Професорът получил и специалната казашка униформа: папаха (шапка), бурка (казашко наметало) и нагайка (бич). Казашки хор през цялото време изпълнявал вечни непомръкващи казашки песни, някои от които новият атаман пеел заедно с хора.

Мястото на церемонията не е избрано случайно. Даниловският манастир след 1992 г. възстановява своята историческа роля в живота на Русия – там казачеството възстановява традициите по приема и утвърждаването на казашките войски. Там се намира разиденцията на руския патриарх, чиято охрана е именно казашка.

Проф. Легкоступ е потомък на казашки род. Неговият дядо Гаврил Терентиевич Легкоступ е бил атаман в корпуса на ген. Кутепов от армията на барон Врангел по време на Гражданската война в Русия през 20-те години на миналия век. След разгрома казашкият атаман се установява в Търново, а 88 години по-късно неговият внук поема историческата щафета, удостоен с титлата на своя дядо.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В. Търново и Арбанаси във филм на японската телевизия Ти Би Ес

Възможностите за културен туризъм във Велико Търново и Арбанаси ще бъдат представени във филм на националната японска телевизия Ти Би…

Затвори