Share

Павликени почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

събота, 2 юни, 2018, 13:07ч.


received_2058548224401176

С тържествена заря-проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 142 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. За официалото поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, общественици и гости. На площад „Свобода” бяха и ученици от трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев.

Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий в памет на героите.

„142 години след смъртта на поета, публициста и революционера неговите проницателни слова ни служат за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Ботев е нравствена мяра за поколения българи. Днес Ботев е жив, Ботев е сред нас. Защото именно за него е най-вярно, че “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, каза в официалното си слово инж.Манолов. „Нека изпълним със съдържание заветите на Ботев, за да може Денят на загиналите за свободата на България да бъде не ден на помен, а ден на утвърждаване на вярата в живота“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градския площад бе озарен от традиционната за този ден заря-проверка.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Кътове за игри и развлечения посрещнаха малчуганите в Павликени за Деня на детето

Общински детски празник „На мегдана“ събра децата на Павликени  в парк  „Кирил Ракаров“  на 1 юни – Деня на детето.…

Затвори