Share

Павликени отбеляза тържествено 24 май

четвъртък, 24 май, 2018, 19:43ч.


DSC_9772

Инж. Емануил Манолов: „Народите  преуспяват  в  историята, когато  имат възвишен  учител  и  преданите  ученици“

Денят на българската просвета и култура и на славиянската писменост – 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени. По време на празника, проведен на площад „Свобода“, бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината”, „Учител на годината”, „Ученик на годината”, които се връчват по статут.

С тържествено слово към присъстващите се обърна кметът инж.Емануил Манолов, който каза, че славянската  писменост в двете й форми – глаголицата и кирилицата, е уникален  духовен  подвиг. Кметът посочи историческите превратности през IX век, когато е създадена и разпространена азбуката. „Българският княз Борис I e прозрял, че народите  преуспяват  в  историята, тогава, когато  редом  до  възвишения  учител  застанат  прозорливият  владетел  и  преданите  ученици“, каза още кметът.

„Пожелавам Ви да съумеете да запазите жив пламъка на духовното  безпокойство у павликенчани и у българския народ. Наша отговорност е  да направим бъдещите поколения образовани. Което  означава само едно – да дадем шанс на ума им. Защото, по думите на един велик българин: „Народността не пада там, дето знанието живей!“, каза инж.Манолов, който се обърна с привествие към педагози, училищни директори, ученици и културни дейци от общината.

Четири колектива получиха грамоти и парични награди за успехите си през годината. Наградени бяха колективът на ДГ „Слънце“-Павликени за организирането и провеждането на Националния конкурс „Слънце пее и грее“; колективът на ДГ в с.Караисен за 45-та годишнина от основаването й и за реализиран проект „Красотата е около нас“ – изграждане на класна стая на открито; колективът на ПГАТ „Цанко Церковски“ за специалната почетна награда за принос в професионалното образование, връчена на Деветата панорама в Пловдив, за успешното интегриране на ученици със СОП и за организиранетона 20 групи за извънкласни дейности; колективът на Народен оркестър „Извор“ при НЧ „Братство-1884“ за постигнати високи художествени резултати и достойно представяне на Павикени в националните медии.

Петима са носителите на наградата „Учител на годината“ и получиха почетна грамота и парична премия: Карол Каролов и Никола Николов – старши учители по физическо възпитание и спорт, Боряна Върбанова – старши учител по музика и Лидия Владимирова – старши учител по Български език и литература – и четиримата от СУ „Бачо Киро“ – Павликени, както и Марийка Терзиева – старши учител в начален етап в ОУ „Бачо Киро“, Бяла черква.

Индивидуална награда – почетна грамота и парична награда – беше дадена на учителите от ОУ“ Св. Климент Охридски“: Любка Трифонова, Юлия Станчева, Стефка Христова, Илина Стефанова, Емил Ненков и Виолета Петрова.

Наградата ученик на годината получиха 7 младежи, които са се представили отлично на областни и национални нива на олимпиади състезания и спортни мероприятия: Йоанна Георгиева от Xа клас за второ място на националния ученически журналистически конкурс, Преслава Пенева от VIб клас за първо място в областния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“, Даниел Дечев от Vа клас за трето място в областния кръг на олимпиадата по математика, Денислав Стояном от Iiб клас за второ място на финалния кръг на Националното състезание по български език и литература „Любословие“ – всички те са от СУ „Бачо Киро“ Павликени. От ПГАТ „Цанко Церковски“ беше награден Виктор Тодоров за първото му място в конкурса за есе за 3 март. От ОУ „Бачо Киро“ – Бяла черква беше награден Траян Прашков от V клас за първо място в националния конкурс за есе „Куба – далечна и близка“.

С грамота и предметна награда бяха удостоени и Белла Панайотова, Борислав Станев, Мария Звездева, Галя Ганчева, Теодора Георгиева, Мелиса Асенова, Николай Тошков, Тихомир Узунов и Деница Прокопиева.

Ученическите формации на СУ „Бачо Киро“ – училищен отбор по хандбал момчета V – VII клас, клуб „Млад журналист“, театрален състав, училищен волейболен отбор – момичета V – VII клас, училищен овелйболен отбор – девойки – XI-XII клас и училищен волейболен отбор – юноши – XI – XII клас – бяха отличени с грамота и предметна награда.

С грамота и парична премия бяха удостоени и самодейни състави, културни дейци и читалищни дейци.

Всеки от абитуриентите през тази година по традиция получи паметен знак – вимпел с посвещение „Сбъднете своите мечти!“

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Над 10 000 се включиха в празничното шествие във В. Търново

Кметът Даниел Панов: „24 май е най-българският и обичан празник“ Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и на…

Затвори