Share

Павликени и градове от 19 държави се включиха в акцията „Дърво на Европа“

сряда, 19 Окт., 2016, 14:49ч.


dsc_0039-1

Пред болницата в Павликени и пред Европейския парламент в Брюксел едновременно бяха засадени дръвчета, символ на общата кауза за по-зелени градове. Инициативата „Дърво на Европа“ е на Европейската асоциация на разсадниковите стоки по повод 25-та годишнина от основаването й, с подкрепата на Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България, и се проведе едновременно в градове в 19 европейски страни.

В акцията в Павликени участваха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, съветникът в Посолството на Кралство Нидерландия в България – Дориана Миленкова и ландш. арх. Татяна Бояджиева – заместник-председател на УС на Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България. Поздравителен адрес изпрати Н.П. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България.

„Заедно с градове в още 18 европейски държави ние ще покажем смисъла на устойчивото управление на градската среда и значението на зелените политики за по-добрият живот на нашите съграждани. Това събитие е в синхрон с искреното ни желание да превърнем всяко от нашите населени места в благоустроен, чист и спретнат град или село и най-вече – в населени място, в което околната среда и чистотата са основен прироитет. Днес отново поставяме акцент върху утвърден отрасъл в местната ни икономика, какъвто е производството на декоративна растителност. От десетилетия това е поминък за много наши съграждани и една от индустриите, които успешно изнасят своята стока зад граница“, каза инж.Манолов и поздрави организаторите за инициативата.

В Павликени беше засаден двуделен гинко – Ginkgo biloba L. Гинкото е реликтен вид, който е изключително дълговечен, достига възраст над 2000 години. Ценните му декоративни качества и наситената жълта есенна багра на листата са му отредили важна роля като декоративно растение, което е ценено в цял свят.

„За мен е удоволствие да съм в българската столица на декоративната растителност. В Холандия Павликени е известен като „розовата долина“. Производството на градински рози е символ на района, но и място за много съвместни бизнес инициативи. „Дървото на Европа“ е един символичен акт, който да покаже колко е важно да има повече зеленина и повече приятна атмосфера за хората в градовете“, каза Дориана Миленкова от посолството на Кралство Холандия.
Заместник-председателят на АПДРБ ланд.арх. Татяна Бояджиева подчерта, че павликенчани живеят в един от най-зелените и красиви градове. „Инициативата ни е свързана с по-здравословния начин на живот, с красивата среда, която да ни заобикаля, с доброто възпитание върху децата ни“, каза тя и връчи благодарствен плакет от името на Асоциацията на кмета на Община Павликени.
Дърветата, които бяха засадени в градовете на Европа, са подарък за всички жители на Стария континент като символ и подкрепа на общата кауза на ENA за по-зелени градове, с пожелание за дълъг, успешен и здравословен живот, символ за такъв живот са и самите дървета.
Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България е организация, която обединява професионалистите, производители на декоративни растения, представлява световната инициатива „Зеленият град“ в България и заявява готовността си да работи за по-зелена и здравословна градска среда.

Eвропейската асоциация на разсадниковите стоки (ENA) e основана през 1991 г. Днес, асоциацията обединява организации на производители от 19 държави: Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. ENA представлява повече от 17 000 разсадника отглеждащи растения на повече от 100 000 хектара и повече от 100 000 работника заети в тях, членовете на ENA управляват повече от 80% от оборота на разсадникова продукция на територията на Европейския съюз.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
22-годишен открадна АТВ и подлуди града, но го хванаха

Великотърновските криминалисти хванаха младежа, откраднал АТВ от с. Беляковец и след серия от "подвизи" по улиците предизвикал две произшествия. На…

Затвори