Share

ПЪТУВАЩО ЧИТАЛИЩЕ „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ В СВИЩОВ

понеделник, 12 Сеп., 2016, 14:58ч.


chitalishte0001

По повод предстоящите празници на града „Свищовски лозници“ и във връзка със 160 годишнината от създаването на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, в Свищов ще гостува станалото популярно напоследък „Пътуващо читалище“.

Читалището на колела ще бъде в града на 23 и 24 септември и ще паркира в самия център – пл. “Алеко“ в Свищов. Вратите му ще бъдат отворени за всички граждани и гости на града, които проявяват интерес към експозицията, която се казва „История на българското войнство, бит и култура“. По време на престоя си обитателите на читалището ще се проявят като любезни домакини, които не само ще ви запознаят с експонатите и тяхната история, но и ще проведат различни интерактивни игри с най-малките си гости – децата.

Пътуващо читалище „Бащино огнище“ обикаля българските градове и села, запознавайки хората с историята на страната ни, като им представя интересни предмети и документи свързани със славното ни минало. Маршрута му е неопределен, но е много разнообразен. Само ден преди да пристигне в Свищов читалището ще посети Велико Търново по повод националния празник на България, 22 септември – „Денят на независимостта“.
Това е един много интересен и уникален по своята същност проект, който създателите му наричат „читалище“, защото читалището е символ на българското възраждане, обединител и пазител на традициите, историята, вярата и надеждата, читалището е огнище, в което гори огъня на българския дух.
Наричат го „пътуващо“, защото „човекът е човек, когато е на път”, а пътищата свързват хората. Защото всеки път води до някъде и до някого.Това е един дом на колела, в който пламъкът в огнището не загасва и топлината му достига навсякъде, където има нужда от патриотизъм, познаване на историята ни и жажда за нови знания.

Община Свищов кани всички свои граждани и гости да посетят този храм на българщината, както и всички други културни, спортни и забавни акценти от празничната програма на „Свищовски лозници“!

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Митьо Пищова ще се кандидатира за президент

Бизнесменът Димитър Маринов, познат на хората като Митьо Пищова, и музикалният изпълнител Радо Шишарката ще се явят на президентските избори…

Затвори