Share

Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” и Община Свищов протегнаха ръка на изгоряло читалище в с. Мененкьово

сряда, 23 Ное., 2016, 16:56ч.


52

В началото на 2016 година НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1910” в село Мененкьово, общ. Белово  бива опожарено. При инцидента изгаря цялата сграда и библиотечният фонд от над 11 хиляди тома книги. Когато научават за трагедията сполетяла техните колеги, от Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, гр. Свищов решават да направят дарение, с което да възстановят част от изгорелите книги.

С помощта и съдействието на Община Свищов на 22 ноември библиотекарите на Първо българско читалище Веселина Спасова и Маргарита Колева посетиха село Мененкьово и направиха дарение от 825 библиотечни единици от всички области на  знанието. Дарените книги са добре подбрани от свищовските библиотекари и са  съобразени с профила на селото и наличието на основно училище, и детска градина в него.

33

Сред томовете има пълно издание на произведенията на Иван Вазов, събрани съчинения на Пенчо Славейков, Йовков и Вапцаров. Българска класика, томове Енциклопедия на България, речници, детска и художествена литература на български и чужди автори са само част от дарените книги. Първата книга, която Маргарита Колева и Веселина Спасова подариха на колежката си Венка Вакарелска беше Библията.

С този символичен дар, те изразиха своята съпричастност и вдъхнаха вяра, че нищо не е безвъзвратно изгубено. В момента всички дарени книги се съхраняват в кметството и очакват предстоящ ремонт на обособените за временна библиотека помещения. Кметът на с. Мененкьово Иван Адов също присъства на дарителския акт и изрази своята огромна признателност за благородния жест от страна на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” и Община Свищов.

63

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Шопинг Петък в Mall Велико Търново

Този петък, 25-ти ноември, в Mall Велико Търново ще е Шопинг Петък! Подготвили сме ви страхотни намаления до 50% на…

Затвори