Share

Паметник на Александър II поставят в Свищов за 140 г. от освобождението

вторник, 28 Февр., 2017, 13:39ч.


svishtov

Паметник на Александър Втори се очаква да бъде поставен в Свищов за 140 г. от освобождението на града. Той е дело на световноизвестния грузински скулптор Зураб Церетели, висок е 8.5 метра, от бронз е и идва от Русия, съобщи Росен Маринов – директор “Културно наследство” в общината. Паметникът е дарение и няма да струва на общината нито лев, намеренията са да бъде монтиран в местността “Паметниците”, но засега предстои да бъде уточнен статутът на земята, където ще бъде поставен, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев. Ако това стане в следващите месеци, намеренията са паметникът да бъде поставен за честването на 140 г. от освобождението – на 27 юни т.г. За празненствата се очаква пристигането на президента Румен Радев, който е патрон на проявите.

Ред мероприятия ще има през седмицата, предшестваща 27 юни. Сред тях са преглед на любителското творчество на Сухопътни войски, изложба със снимки, конференция за десанта на р. Дунав, концерти, а на 25 юни (неделя) предстои и възстановка на историческите събития, дело на клуб “Традиция”.

Кулминацията на проявите е на 27 юни, когато предстои молебен в църквата “Св. Троица”, който се очаква да бъде отслужен от Българския патриарх Неофит. Това ще бъде и първото посещение на партриах в Свищов. Освен откриването на паметника на Александър Втори, същия ден ще има и панихида за загиналите и празнична проверка-заря, на която ще присъства президентът Румен Радев.

Основните акценти от предстоящите през годината културни прояви в Свищов очерта Росен Маринов. От 31 март до 2 юни предстои традиционният музикален конкурс “Звездици за Лора”, който се провежда вече 13 години. Той е за деца до 19 години и е без такса за участниците. Председател на журито е Маргарита Хранова, а в него влизат още имена като Мими Иванова, Дариана Генова, Етиен Леви, Андрей Дренников и др.

Сред най-крупните ежегодни прояви е и фестивалът “Орел на Дунава”, който т.г. е от 2 до 4 юни. В предстоящото издание ще бъдат засилен броят на представители на някогашните занаяти. Както винаги, предстоят отборни състезания, изложба на историческите музеи, концерти, конкурс за рисунка, кулинарни състезания за антично ястие, гладиаторски боеве, а фестивалът ще завърши в Свищов с познатия парад на участниците.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
С благотворително закупени мартенички се окичват най-малките пациенти на областната болница

Най-малките пациенти във великотърновската областна болница ще получат утре благотворително закупени мартенички. Традиционните червено-бели символи са изработени от обитателите на…

Затвори