Share

От днес вече подменят документите за самоличност

понеделник, 29 мар., 2010, 17:24ч.


Около 60 души са преминали днес в първия ден от началото на кампанията за издаване на докумети с биометрични данни в КАТ – Велико Търново. Пред гишетата на звена “Български документи за самоличност”, “Миграция” и “Пътна полиция” има опашка от около 30 души, но процесът протича спокойно. Гражданите получават безплатно разпечатани от системата заявления с попълнени данни, чиято истинност се проверява, а снемането на пръстовите отпечатъци се извършва на място, при подаване на заявлението.

Цялата процедура отнема около десетина минути по думите на гл. инспектор Ковачев, но опашката забавя гражданите с поне час. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност. Подмяната е задължителна за документите, чийто срок изтича тази година. Те ще имат валидност още шест месеца, за да се избегнат опашките, но по време на удължения срок ще важат само в България, не и в чужбина. Всички пътуващи извън страната трябва преди това да притежават документ с биометрични данни.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58- и 70-годишна възраст плащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто – от таксата за паспорт, и 44 на сто – от таксата за свидетелство за управление на МПС. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Предстоящи събития през седмицата

30 март /вторник/ 15,00 ч. зала 302. Среща на работните групи по програма СИНДИ. 31 март /сряда/ 10,00 ч. стая...

Затвори