Share

Осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“ постави началото на поредицата от вечерни концерти за гостите на фестивала

петък, 3 Авг., 2018, 17:46ч.


20180802_222424
Още в първия фестивален ден на сцената на „Фолклорен извор“ се представиха артистите от Ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия. Техният концерт започна веднага след приключването на конкурсната програма, в летния театър на село Царевец. Ансамбълът направи изключително силно представяне на невероятно атрактивния грузински фолклор, с което спечели сърцата и овациите на публиката.
Ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия е създаден през 1934 г. към Грузинския технически университет от известния грузински танцьор Гано Багратиони. От 1993 г. негови художествени ръководители са заслужилите артисти на Грузия г-н Теймураз Кобахидзе и г-жа Нино Лазишвили. В дългата си творческа биография „Мерани“ е изнесъл спектакли в повече от 30 страни, между които Холандия, Белгия, Сирия, Турция, Люксембург, Швейцария, Финландия, Испания, Индия, Тунис, Румъния, Чехия, Словения, Гърция и Франция. През последните години ансамбълът успешно представя уникалната грузинска култура в Италия, САЩ, Кипър, Катар, Естония и Германия. Носител е на много национални отличия, както и на Grand Prix от международните танцови фестивали в Бурса и Сирия. От 2010 „Мерани“ са член на Международния танцов съвет (CID) към Юнеско. Репертоарът им включва повече от 15 различни танци, като всеки е с индивидуална техника и се изпълнява с изключително майсторство от танцьорите на ансамбъла.
След края на концерта кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на грузинския ансамбъл и художествения ръководител Теймураз Кобахидзе за невероятния спектакъл, който поднесоха на публиката и възможността да се усети по уникален начин фолклорът на Грузия. Градоначалникът поднесе на г-жа Кобахидзе уникален букет цветя – с логото на фестивала и диплом за участие в Осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“.
Във втората фестивална вечер специални гости ще бъдат солистите от Вокалния ансамбъл „Мистерия на българските гласове“, които ще радват на живо гостите в летния театър на село Царевец. Концертът се очаква да започне веднага след края на конкурсната програма, която е планувано да приключи към 20.30 часа.
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) покани в Брюксел победителите от конкурса за есе на Юридическия факултет към ВТУ

Диян Дачев и Димитър Илиев са победителите в конкурса за есе на евродепутата Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Юридическия факултет към…

Затвори