Share

Осми фестивал на Хайдушката песен ще се проведе в лясковското село Мерданя

сряда, 30 май, 2018, 16:51ч.


IMG_1360

За осмо поредно издание на фестивала на хайдушката песен се подготвят мерданчани. Организатори на местната проява са община Лясковец, кметство Мерданя и читалището в селото „Развитие 1902”. По традиция форумът се провежда в първата неделя на месец юни и тази година датата е 3 юни, а откриването ще започне в 9:30 часа на площад „Свобода”.

Началото на песенния празник ще дадат с приветствията си общинският кмет д-р Ивелина Гецова и кметът на Мерданя Красимира Владова. Събитието от година на година набира все по-широка популярност и заради прекрасната игра на Национално дружество „Традиция” – В. Търново, което прави зрелищна възстановка на събития и моменти, свързани с хайдушкото движение. Както всяка година в пресъздаване на историческите моменти от живота на българския народ по време на хайдутството, ще се включат с майсторска игра и талантливите самодейци от театралната трупа на мерданското читалище и певиците от местния Женски народен хор.

За програмата на песенния празник, включващ тематични хайдушки и юнашки песни, са заявили участие колективи от три области на страната – Добричка, Русенска и нашата Великотърновска. Състави от общо седем общини и 18 населени места ще се включат във фестивала, като изпълненията са 34, от които 7 индивидуални, един квартет и десетки групи за обработен фолклор, за автентичен фолклор, групи за художествено слово и няколко детски състава. Организаторите са се погрижили денят да завърши с веселие, което ще осигури народният певец Илия Луков.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Лясковски ученици с награди от математическо състезание

Учениците от Начално училище „Никола Козлев” , Лясковец за поредна учебна година са в челните редици на Национални математически състезания.…

Затвори