Share

Осъдиха помагач на телефонни измамници, обвиниха още двама

четвъртък, 12 Окт., 2017, 11:58ч.


sadebna-palata

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 20-годишен мъж е осъден за подпомагане на телефонна измама. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият  признава вината си и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на прокуратурата. Съдът наложи на Пламен К. наказание две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с пет години изпитателен срок.

Пламен К. се призна за виновен за това, че в периода от 03.02.2017 г. до 09.02.2017 г. в град В. Търново, при условията на продължавано престъпление, в съучастие – като помагач, с неустановени лица – извършители, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат у различните лица заблуждение и с това да им причинят имотна вреда в общ размер на 9014,40 лева, като:

– на 03.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и двукратно вземане на оставените пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. Н., че е необходимо да заплати сума за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крак и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това парична сума и други вещи в общ размер на 1 519,40 лв.

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото и вземане на оставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у Г.Д., че е необходимо да предостави парична сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда в размер на 3500 лева, представляваща предоставената за това сума;

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и приемане на предоставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у К. П., че е необходимо да заплати 20 000 лв. и злато за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крака и с това да й причинят имотна вреда в размер на 1 300 лв., представляваща предоставената сума;

– на 09.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, и двукратно вземане на хвърлените от терасата на жилището пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. П., че следва да предостави парична сума и златни накити, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това сума и златни накити, в общ размер на 2 695 лева.

Престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 20, вр. чл. 26 от НК.

Обвиняемият  е студент  и си търсел работа. Непознато лице, се свързало с него във връзка с негова обява в интернет. Представило се за като Николай Колев – търговец на бяла техника от гр. Русе. Обяснило че трябва да събира капаро за извършени продажби на бяла техника, закупена от Германия, от клиенти на различни адреси в гр. В. Търново. Щял да му се обажда по телефона и да му казва адрес, на който трябва да отиде. Сумите от клиента трябвало да занася до гр. Русе, а за себе си да взима по 250 лева на курс. Обвиняемият си помислил, че това може да е схема за измами, но тъй като имал нужда от пари, се съгласил.

Присъдата подлежи на обжалване.

Районна прокуратура – Горна Оряховица  предаде на съд  двама помагачи на извършители на телефонни измами

Районна прокуратура – Горна Оряховица  внесен в съда обвинителен акт  срещу двама помагачи на извършители на телефонни измами.

Обвинението срещу Йордан Й. и Румен Ж. и двамата от гр. Русе е  за това,че в периода от 17.02.2017 год. до 21.02.07.2017 г., в гр.Горна Оряховица, действайки при условията /Йордан Й. на опасен рецидив/ и продължавано престъпление  в съучастие като помагачи с неустановени лица – извършители, умишлено улеснили  неустановените лица, с цел да набавят за себе си имотна облага, да  възбудят и поддържат заблуждение у С. П. от гр.Г.Оряховица  и Й. А. от гр. Горна Оряховица, че за залавяне на телефонни измамници от полицията е необходимо да предоставят сумите от 1450 лева и 2000 лева, златни накити, с  което им причинили имотна вреда на обща стойност 6658,28 лева, като улеснението се изразява в установяване на фактическа власт върху парите и златните накити, предмет на престъплението и предаването им на  извършителите. Престъпление по чл. 211,  вр. чл. 209,  вр. чл. 20,  вр. чл. 26,  вр. чл. 29 от НК.

В края на 2016 г. Йордан. Й се срещнал с неустановени по делото лица, които му предложили заедно да си набавят противозаконни доходи, посредством въвеждане на различни хора в заблуждение по телефона и получаване от тях на парични суми. Ролята на Йордан Й. била да взема  парите от пострадалите и да ги предава на извършителите. Обвиняемият се съгласил да участва в извършването на престъпленията и  споделил това на другия обвиняем, който също се включил в схемата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Гише „Регистрации“ в Пътна полиция спира работа до края на деня

Поради възникнал технически проблем гише „Регистрация“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново ще преустанови работата с граждани…

Затвори