Share

Огнено шоу и атрактивен парад в програмата за „Орел на Дунава” в Свищов

четвъртък, 26 май, 2016, 14:39ч.


3
Дванадесетото издание на Фестивала на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ ще се проведе от 10 до 12 юни 2016 г. Организатори на събитието са Община Свищов, Историческият музей и Съветът по туризъм – Свищов.

Фестивалът ще се проведе в Римския легионен лагер „Нове” край Свищов, който е най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експониран военен лагер в граничните североизточни провинции на империята. Първото издание на „Орел на Дунава“ бе през 2008 година. От тогава всяка година, в края на май и началото на юни, над двеста реенактори (възстановчици) от няколко европейски страни се събират в Свищов за три дни, за да направят уникално представление.
Събитието съдържа богата културна програма. На него се пресъздават античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената, и народите от познатия свят (траки, даки, готи).

(2)

„Орел на Дунава” ще стартира с антични спортни игри с участието на училища и клубове от Свищов. Ще се проведе научна конференция по въпросите на археологията, историята и туризма.
По време на фестивала ще бъдат връчени традиционните награди „Орел на Дунава“, които са разделени в две категории: “Принос в опазването на културно-историческото наследство” и “Принос за популяризирането на културно-историческото наследство”.

Организаторите на фестивала предвиждат богата програма, включваща огнено шоу и атрактивен парад на участниците по улиците на Свищов. Тази година за първи път се планува шествието да стартира от три различни края на града, за да се съберат реенакторите на пл.”Алеко”, където ще бъде кулминационният момент на парада.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Стартира “Велико Търново Мези”!

С изпълнение на прекрасната Теодора Асенова от вокално студио "Елита" стартира фестивалът "‎Велико Търново Мези"! Всеки ден от 17:00 ч.…

Затвори