Share

Обяд за хора в нужда осигури Община В. Търново за Международния ден за борба с глада

петък, 16 окт., 2020, 17:21ч.


IMG_4025

Социални слаби и нуждаещи се жители на Велико Търново получиха топъл обяд по случай Международния ден за борба с глада – 16 октомври. Инициативата е на общината и Български червен кръст, а хранителните продукти за порциите бяха осигурени след дарителска акция на младежката структура на БЧК във Велико Търново, провела се в два хипермаркета. 75 нуждаещи се бяха обхванати в акцията, а всеки от тях получи топла порция основно ястие и десерт.

Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера. Всеки делничен ден 75 потребители на обществената трапезария получават безплатно топъл обяд. Финансирането е осигурено от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

Отделно, от началото на месеца още 60 жители на Велико Търново, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради ниски доходи и продължителна социална изолация заради епидемичната обстановка, получават обедни порции в домовете си. Инициативата е с целево финансиране, а по същия механизъм през май и юни на територията на общината бяха подпомогнати 210 жители на града и населените места.

Дори и след приключването на програмата в края на месеца, подпомагането на 60-е потребители с топъл обяд до домовете им ще продължи чрез нов проект, който ще се финансира от оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. За кандидатстването се очаква одобрение от Общинския съвет на предстоящата в края на месеца сесия.

Чрез домашния социален патронаж Община Велико Търново ежедневно предоставя услугата „Доставка на храна в дома“ за над 450 свои абонати на територията на 16 населени места. Всеки от потребителите може да избира измежду четири основни пакета с продукти. За лицата с най-ниски доходи, чиито размер е под линията на бедност, се прилагат значителни преференции при определяне на таксата за ползване на услугата.

В домашния социален патронаж се приготвя храната за над 60 потребители от социални услуги, функциониращи на територията на Община Велико Търново.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Община Велико Търново подари екскурзия на хора със зрителни проблеми

По случай Международния ден на белия бастун – 15 октомври, по традиция Община Велико Търново и териториалната структура на Съюза...

Затвори