Share

Община Свищов с шанс да получи от държавата бившето военно поделение

петък, 8 Ян., 2016, 08:10ч.


12490000_10201158671604753_896712487_o

След дългогодишна сага Община Свищов има огромен шанс да си върне от държавата бившето Военно поделение и да го стопанисва с публична цел, при условие, че апетитните терени не бъдат продавани на парче. Това увери зам.-председателят на Народното събрание и депутат от областта Иван Иванов който вчера проведе работна среща с кмета на Свищов Генчо Генчев, а след това направи и приемна за граждани в града край Дунав.

Иванов информира, че е разговарял с министъра на отбраната Николай Ненчев, който е изразил принципното си съгласие кметството да получи теренът от около 300 дка, при положение, че общината покаже работеща стратегия за управлението им. Предвижда се на това място да бъде изграден околовръстен път, а в последствие там могат да се развият промишлена зона и логистични центрове.

Кметът на Свищов увери, че общината коректно ще изпълнява условията на военното министерство, като подчерта, че въпросните терени са единственото останало място в своеобразната инвестиционна карта на общинския център. Генчо Генчев поиска съдействие от депутата от Реформаторския блок на общината да бъде предоставена линейка втора употреба. Тя ще бъде използвана за нуждите на новоизградения кризисен център с село Овча могила, който вече разполага с противопожарен автомобил и доброволен отряд. Центърът обслужва съседните четири-пет големи населени места, който са на половин час път от общинския център, а при инфаркт, инсулт или катастрофа, тъй като наоколо минава и магистрален път, трябва да се действа много по-бързо. Лекарите от санаториума в Овча могила са съгласни да дават дежурства срещу заплащане, което поема общината, изтъкна още кметът на Свищов. Той получи уверението на депутата, че ще работят заедно в още няколко посоки. При нужда Иванов ще помага на Местната инициативна група Свищов – Ценово с проекти, тъй като преди да стане народен представител той е бил един от експертите, въвели тази програма в България.

Депутатът обеща помощ и за изграждане на тренировъчен терен в село Козловец, а за идеята е информиран и спортния министър Красен Кралев. В момента се правят предпроектни проучвания, като проектът ще струва около 100 000 лв. На бъдещия терен могат да провеждат тренировки футболните отбори на „Етър“ и „Академик“, разбраха се още кмет и депутат.

Те ще си партнират и за възвръщане имиджа на Стопанската академия. По време на депутатската приемна стана ясно, че висшето учебно заведение е намалило приема си, който е паднал на около 500 души. Това се дължи както на кризата в Академията, така и на факта, че новото ръководство драстично е орязало приема на студенти по т.нар. индивидуален план, които преди са минавали като редовна форма на обучение. Депутатът препоръча на новия кмет да поддържа работни отношения и с опозицията, основната част от която е около част от партиите в Реформаторския блок и бившият управник Станислав Благов.

„Няма по-добро нещо за едно управление от това да има компетентна опозиция, това те държи в работно напрежение, винаги е коректив, който може да се използва, иначе се самозабравяш и мислиш, че само твоята гледна точка е вярна“, подчерта зам.-председателят на Народното събрание. В приемната му постъпиха много социални проблеми на хора без трудова заетост, ниски доходи и със здравословни проблеми. Голяма част от селските кметове в общината пък се жалваха, че новата местна власт е нарушила решение на Общинския съвет, според което 50% от приходите от селата трябва да се връщат обратно в съответните населени места. За това сигнализираха управниците на Козловец и Драгомирово, като претенцията на първия бяха, че общината дължи на селото 40 000 лв., а на втория – че управата на Свищов трябва да изплати на селото 16 000 лв. По покана на кмета на Българско сливово Иванов обеща, че ще направи открита приемна в населеното място през пролетта.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ще кастрират бездомните кучета през пролетта

„Приятели на животните ВТ“ с подкрепата на Община Велико Търново организираха и проведоха успешна благотворителна акция с цел събиране на...

Затвори