Share

Нулевите равенства са най-често срещани в Ла Лига

понеделник, 11 ян., 2021, 14:41ч.


960-600

Испанското първенство често е определяно за едно от най-атрактивните и зрелищни в европейския футбол. Оказва се обаче, че именно в Ла Лига са регистрирани най-голям процент нулеви равенства в Топ 5 шампионатите на континента в рамките на настоящия и изминалия сезон. След изиграването на 167 двубоя от Примера дивисион за кампания 2020/21 при резултат 0:0 завършиха 13, което прави около 7,7%. В предишния сезон този дял беше дори по-висок – 8,7%, или 33 ремита без отбелязано попадение от общо 380 двубоя.

Футболните анализатори от betindex отчитат, че до началото на 2021 г. само 5 отбора от Ла Лига не бяха завършвали мач при 0:0. Това са Барселона, Атлетик Билбао, Леванте, Севиля и Бетис. Такива бяха данните на 31 декември 2020-та, а те не се промениха и след първия кръг от Новата година – 17-ти от началото на кампанията. Това, че част от клубовете като Атлетико Мадрид, Севиля, Гранада са изиграли по-малко мачове, не променя особено извода. Липсата на публика определено играе своята роля в испанското първенство, където отсъствието на хора по трибуните отнема от страстта в играта и най-вече от резултатността в много от срещите.

Най-рядко мач завършва 0:0 в Бундеслигата

В последните години германският шампионат без съмнение може да се похвали с най-висока резултатност в Топ 5 на европейските лиги. И не е изненада, че именно в Бундеслигата делът на нулевите равенства е най-нисък – само 5 в първите 133 срещи, или едва 3,8 % от общия брой изиграни срещи към съответния момент. Подобна беше статистиката и за сезон 2019/20 – всичко на всичко 13 двубоя без отбелязан гол от общо 308 (или 4,2%).

Останалите три от водещите първенства в Европа – Серия А, Висшата лига и Лига 1, регистрират близки проценти на нулеви ремита от началото на тази кампания. В тези шампионати без попадение завършват между 6,7 и 6,9% от всички срещи, като все пак е по-близък до максимум, отчетен в Ла Лига, отколкото до минимума в Германия.

Трябва да се отбележи, че за изминалите 3 сезона (2017/18, 2018/19, 2019/20) от 9140 срещи в Топ 5 първенствата 725 са завършили, без нито един път топката да посети една от двете мрежи. Това са 7,9% от всички мачове в този период, което означава, че до средата на актуалната кампания все пак виждаме спад на безголовите ремита навсякъде, освен в Испания. Любителите на залозите, които обичат да правят прогнози на точен резултат, знаят, че успешно предвиждане на 0:0 носи възвръщаемост в диапазона между 5.00 и 9.00, която е сред най-високите реално постижими. Да се уцели все пак кой мач ще завърши без гол, е трудна задача.

В по-слабите първенства мачовете без гол са по-чести

Все пак нито от първенствата в Топ 5 на Европа не попада в десетката на шампионатите с най-голям дял на нулевите равенства. Лидер в това отношение за изминалия сезон беше хърватското първенство, където над 16 процента от срещите приключиха при 0:0. Втори в тази листа пък се оказва сръбският шампионат, което навежда на мисълта, че бившите югорепублики са най-благодатната територия за тези, които търсят този точен резултат.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
От 4600 доказани случая на ковид в областта 302 са починали

От 4598 диагностицирани с коронавирус във Великотърновска област от началото на пандемията досега, починалите са 302, сочат данните на РЗИ...

Затвори