Share

Нови социални услуги ще подпомагат младите родители и децата, започващи училище в Община В. Търново

понеделник, 24 Апр., 2017, 15:41ч.


Picture10 003

Това лято през юли и август стартира новата социална услугата “Допълнителна подготовка за равен старт в училище” към “Общностен център за деца и родители “ЦАРЕВГРАД”” във В. Търново. Услугата ще предлага подкрепа за децата, които все още срещат затруднение с усвояването на учебен материал и за да им се помогне със започването на първи клас. Децата трябва да са навършили 5, 6 или 7 години, за да могат да се възползват, а капацитетът на работа на центъра ще бъде 15 деца на месец. Тази програма ще бъде достъпна и през летните месеци на 2018 г.

Проектът за “Общностен център за деца и родители” стартира на 1 август 2016 г. и ще приключи на 31 октомври 2018 г. Той е по Оперативна програма “Развитие на човешки ресурси” 2014-2020 и е безвъзмездно финансиран от Световната банка през Министерство на труда и социалната политика в размер на 653 401, 29 лв. 32 са децата, които към настоящия момент ползват различните услуги по проекта.

“Целта беше да се избегне изоставянето на децата, да се подкрепи семейството, за да може децата да останат в семейна среда, да се възпитават, да се отглеждат, да ходят на детски градини и в предучилищна задължителна подготовка, за да може да бъдат подготвени за първи клас”, каза ръководителката на “Областен център за деца и родители” Кристина Иванова.

Основната целева група на проекта са бременните и родителите на деца до 7-годишна възраст. Една от иновативните услуги, които предлагат в момента е ранната интервенция в отглежданията на деца и индивидуалната педагогическа подкрепа за деца с увреждания. Екипът се състои от медиатори, психолози, социалени работници, логопеди и педиатри. Работи се както с деца с установени увреждания, така и с такива, които изостават в обучението си поради различни причини -социални проблеми, преждевременно раждане и др.

От центъра разполагат и с мобилен екип, който посещава малките населени места в Община В. Търново. Той осъществява работата си в учебни заведения и прави домашни посещения при деца с множество увреждания или такива, които са в много ранна възраст. Към настоящия момент екипът е извършил над 300 прегледа на деца чрез мобилна работа предимно в малките населени места.

Другите услуги, които се предлагат са “Формиране и развитие на родителски умения” и “Семейно консултиране и подкрепа” с двама медиатори и двама социални работници, четирима медицински специалисти: акушер-гинеколог, акушерка, детска медицинска сестра и педиатър. Основната цел е да се подкрепят родителите в отглеждането и стимулирането на техните деца и развиване на родителски умения. От услугата могат да се възползват и бременните жени. По този начин социалната услуга обхваща целия период – още от семейното планиране, през бременността, раждането и отглеждането на детето, до стъпването му в първи клас. Срещите с родители се провеждат ежеседмично в специално оборудвани помещения и кабинети в бившия Пионерски дом във В. Търново

До настоящия момент са се провели 186 консултации на различни семейства и 29 групови работи с около 260 човека – с младежи, които са в рискова възраст, в рискова ситуация и без родители, бременни, родителите на деца до 7-годишна възраст.

Предлага се и услугата “Здравна консултация за деца”, където ще се извършват контролни медицински прегледи. Ще се правят консултации за хранителни смущения при децата, родителите ще се обучават на основни грижи за бебето, ще се подпомага предотвратяването на детски заболявания, профилактични и стоматологични прегледи. Също така, ще се предлага обучение на децата и техните родители в основни правила за поддържане на устната хигиена. Услугата има мобилен характер като екип от педиатър, стоматолог, медицинска сестра и медиатор посещават различни населени места. До момента 301 деца са преминали консултация с детски лекар и 306 са получили консултация при стоматолог.

Също нова услуга е и “Семейният център за деца от 0 до 3 години”, където родителите могат да оставят своите деца, за да посещават другите предлагани консултации и при индивидуални срещи със специалисти в “Общностния център”. Това е и мястото, където децата могат да се подготвят за прием в учебно заведение, особено ако имат някакъв вид специални образователни потребности – невладеят български език или той не им е майчин, или имат проблем в адаптацията си в училищните заведения. Към момента 14 деца са преминали през центъра, който има голяма зала за игра, стол за хранене и спално помещение с 10 легла. Предлага се индивидуална почасова грижа за всяко дете според нуждите му.

“Общностен център за деца и родители ” разполага с обособени специализирани кабинети: лекарски, зала за психомоторика, за кинезитерапия, семеен център, медиаторкси и психологичен кабинет, стая за групова работа. Екипите разполагат с автомобил, който може да превозва персонала, клиенти и е пригоден с рампа за инвалидна количка.

Михаела ДАВИДОВА, сн. Община В. Търново “Връзки с обществеността и протокол” 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
„PRAKTIS“ прави първа копка на нов и модерен хипермаркет във В. Търново

Във Вторник в град Велико Търново започва изграждането на строителен хипермаркет PRAKTIS, който ще бъде разположен на площ от 13 000…

Затвори