Share

Нов метод за спасяване на кестените показаха в Павликени за първи път

четвъртък, 23 Авг., 2018, 13:26ч.


DSC_0430

Нова за Европа и единствена за България система за обеззаразяване на конски кестен от листоминиращ кестенов молец показа в град Павликени фирма „ДДТ 1“ ООД с бранд Килъри. Фирмата се отзова на поканата на общинското ръководство, което от години целенасочено се опитва да овладее заразата по кестените в града.

Павликени е първият град след София, където бяха третирани два кестена. Преди да навлезе в България, технологията е тествана в Лондонската ботаническа градина и в градските паркове на Париж и Цюрих.

Демонстрацията проведоха специалистите от „ДДТ 1“ ООД. Те определиха точки за поставяне на инсектицида, спрямо дебелината на ствола. Във всяка от тях се инжектира инсектицид и се затапват с биоразградима тапа. Специалистите потвърдиха, че няма вреда за дървото, а еднократно приложение има давност 3 години.

Инсектицидът е емабектин бензолат, разпространяван под търговското име „Авиве“, произведен от швейцарската фирма „Синджента“.

„Системата е прилагане на инсектицид чрез достигане до самата проводяща тъкан на дървото като се пробива дупка в кората на дървото и се достига до сърцевината му на около 12-13 см в дълбочина. По проводящата тъкан веществото достига гравитачно до короната на дървото“, обясни екологът от фирмата Жасмина Кантарева. Предимството на новия метод е, че не се прилага познатата аерозолна обработка, която не винаги засяга всички поразени части на дървото.

Инсектицидът е биологичен и не влияе нито на цъфтежа на дървото, нито на пчелните семейства. При компостиране на листата от третиран кестен не се отчита никаква остатъчност от самите листа, подчерта екологът.

Проблемът с листоминиращия молец засяга кестените в цяла Европа. Тези молци се хранят с листната маса и дървото изсъхва. „В Павликени имаме цели улици с кестени, също и в дворовете на училищата и детските градини – над 100 дървета в града. Масово всички са заразени и за целта ние ще използваме технологията, която има най-добри резултати и цена“, подчерта зам.-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева.

Преди години учениците от ПГАТ „Цанко Церковски“ първи сигнализираха за сериозният проблем с кестените. Те заимстваха метод от чужбина за лечение на дърветата с феромони.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Театър “Весел” откри новия сезон с участие в Международен фестивал

Търновският куклен театър откри новия си театрален сезон като гост на Петото издание на Международния фестивал „Дни на куклите”. На…

Затвори