Share

Нелепо! Знамена-ментета от Китай с герб наводниха В. Търново

петък, 3 Мар., 2017, 14:33ч.


IMG_4401

Навръх националния празник Трети март центърът на Велико Търново бе наводнен с ментета на българския трибагреник, произведени в Китай. Проблемът не е, че са правени в азиатската страна, а в това че трибагреникът е окичен с огромен герб, какъвто в българското знаме изобщо не присъства.

„Големият проблем е, че българският трибагреник се възпроизвежда в Китай и по никакъв начин не отговарят на стандартите и еталона за това. Още повече върху тях е поставен българският герб, а по закон българското знаме е само трицветно, а гербът е отделен конституционен символ и той се поставя само на места, оказани с акт на Министерски съвет, но не и върху знамето”, твърдят законните български производители.

Защо възпроизвеждане? Защото в Държавната агенция по стандартизация и метрология се пази съвсем точно еталон на българското национално знаме и всеки, които е решил да прави нещо такова, трябва да спазва съвсем строго характеристиките на този еталон и всички изисквания на закона.

В чл. 166. от Конституцията на Република България е записано: Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу.

IMG_4400

Китайските са печатани на тънък плат, който напомня на подплата за дреха, те са с герб, вероятно за да имат търговски вид и да бъдат по-шарени. По конституция българското знаме е без герб, то е просто трикольор – бяло, зелено, червено, а гербът е отделно определен конституционен символ, който не се слага на знамето, а на други места, определени с указ на Министерския съвет, но не и на знамето.

Тоест всеки, който види отпечатано цялото знаме, без да е съшито, доста намачкано и с герб върху бялата ивица, може да бъде абсолютно сигурен, че то е внесено от Китай.

В центъра на Велико Търново днес се продаваха и китайски ментета, и български знамена, показа проверка на екипа ни. Абсолютно по стандартите бяха знаменцата, които кметът на града Даниел Панов раздаваше днес на великотърновци. Повечето от хората обаче изобщо не правеха разлика, и купуваха както истинските, таки и тези с герба. А би трябвало да познаваме, уважаваме и пазим националните си символи!

IMG_4406

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
ХК “Етър-64” тръгва за Купата на България

Хaндбaлиcткитe нa “Етъp-64” тpъгвaт зa Кyпaтa нa Бългapия пpи жeнитe – oтличиeтo, кoeтo нaй-мнoгo пъти ca пeчeлили в иcтopиятa нa…

Затвори