Share

Наплив от български първокурсници в британските университети от тази есен

сряда, 30 авг., 2017, 08:32ч.


IMG_4238

Финална ориентация по проект  Световно образование” събира първокурсниците от В. Търново и региона дни преди новите студенти да отпътуват за Острова

За четвърта поредна година първокурсниците от Велико Търново и региона, приети да учат от тази есен във Великобритания, ще получат днес (30.08.2017 г.) указания и пакети с най-важните документи за регистрация, настаняване и отпуснати кредити, които да улеснят първите им дни в университетите на Острова. Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври, в зависимост от учебното заведение. На срещата първокурсниците ще могат да се запознаят помежду си преди заминаването; да разберат какво да не забравят да сложат в багажа си; как да се регистрират на място като студенти; как да си отворят банкова сметка; как да си издадат ISIC карта за студентски намаления и др.

Срещата, която се организира във Велико Търново, ще се проведе от 14:00 часа в хотел Премиер в старопрестолния град. Традиционно на срещата ще гостува и студент, който вече се обучава в британски ВУЗ, за да сподели с първокурсниците своя личен опит и да им даде своите съвети за живота и обучението във Великобритания. Елина Тодорова е студентка в Newcastle University и наесен ще започне втората си година – специалност Modern languages, translation and interpreting.

Най-предпочитани от кандидатите в региона тази година са университетите Ковънтри (Coventry University), лондонският Гринуич (University of Greenwich), Фалмаут (Falmouth University), Бирмингам (The University of Birmingham) и Суонзи (Swansea University). Търновци ще учат и в престижните University College London (UCL), King’s College London, The University of Strathclyde, The University of Manchester.

Сред предпочитаните специалности във Великобритания са Компютърни науки и Киберсигурност, Бизнес мениджмънт и Предприемачество, Право, Криминология и Криминална психология, Биомедицина, Генетика, Зоология, следвани от Мода, Брандинг и Комуникации, както и специалности в областта на инженерните науки.  За поредна година в региона се отчита повишен интерес към програмите, свързани с изкуство – Природна и Морска Фотография, Изобразително Изкуство, Музика, Актьорско майсторство. Все по-популярни стават т.нар. „сандвич” програми, в които са застъпени практика и стаж в съответната област, съобщават консултантите на „Интеграл Образователни програми“, координатор на проекта „Световно образование“.

Сред първокурсниците във Великобритания тази есен най-много са възпитаниците на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, ПМГ „Васил Друмев”, АК „Аркус” и СОУ „Емилиян Станев“.

Прогнозите на консултантите са за следващата година да има ръст на кандидатурите, предвид че условията за кандидатстване, прием и финансиране със сигурност остават непроменени. Тези, на които тепърва предстои кандидатстване в чужбина, могат да получат повече информация за изискванията на университетите и насоки за успешен прием в университет, запазвайки час за безплатна консултация в офис на Интеграл, както и на предстоящото през Октомври издание на проекта “Световно образование”. Проектът ще посети и Велико Търново в рамките на Информационен ден за образование в чужбина, който ще се проведе на 4.Октомври от 10:00 до 17:00 часа в хотел Премиер.

Очакванията са студентите, които са отлагали обучението си на Острова, да кандидатстват, за да могат да се възползват от сегашните условия за прием. През последните 5 години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием.

За допълнителна информация:

0884 847414 – Цветанка Антова, Офис Мениджър Интеграл Велико Търново

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
“Етър” 2006 и 2007 г. първи в Несебър, 2005 г. сребърни медалисти!

Тотална хегемония на „Етър“ беляза международния детски турнир в Несебър за купата „Несебър къп“, който се провежда всяко лято на...

Затвори