Share

Над 4 000 изпълнители ще огласят местността около Петропавловски манастир

понеделник, 19 юни, 2017, 12:00ч.


PPM

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще открие събора на народното творчество, символичен домакин на който тази година е старата столица

На пресконференция днес кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова, заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева представиха програмата на предстоящия 14-и Петропавловски събор на народното творчество.

Уникалното в историята на фестивала е, че от 1993 г. той се реализира благодарение на успешното и ефективно партньорство между трите общини. Домакин на всяко издание през година е кметът на една от трите общини на ротационен принцип.

Участниците в пресконференцията с радост отбелязаха факта, че въпреки нарастващия брой фолклорни фестивали и събори интересът към Петропавловския събор се увеличава с всяко следващо негово издание.

Над 4 000 се очаква да бъдат изпълнителите през тази година. 220 ще бъдат участващите фолклорни групи. Международното участие е на групи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Българските участници са от 21 области и 47 общини от цялата страна. Участниците са преминали през предварителна селекция, тъй като предварителните заявки са надхвърлили възможността изпълнителите да се поместят в предвидените за събора два дни.

Един от отличителните белези на събора е изключително високото ниво на членовете на журито. През тази година ще участват проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на НФА „Филип Кутев“, проф. Даниела Дженева – хореограф, директор на ФА „Тракия“, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на награда „Златен век“ , Галя Чохаджиева – етнограф.

Общият награден фонд на събора е на стойност 3 800 лв. 35 призьори ще бъдат отличени в различни категории.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Мотоциклетист с 1.59 промила се удари със “Ситроен”

Мотоциклетист, употребил алкохол, катастрофира в събота около 10,10 ч. на пътя В. Търново – с. Арбанаси. Пътният инцидент е между…

Затвори