Share

Над 300 изложители в Националния събор на овцевъдите (снимки)

петък, 12 май, 2017, 16:30ч.


IMG_5825

Под звуците на 101 каба гайди от Калофер и с атрактивни изпълнения на кукери от Банско и Разлог започна шестият Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир. Тридневният фестивал бе открит от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова и организатора Симеон Караколев.

300 изложители, сред които животновъди, занаятчии, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника, се представят на събора.

Кметът Даниел Панов оцени голямото събитие като един от символите на българщината, тъй като поставя акцент както върху традициите, обичаите и фолклора, така и върху родното производство на хранителни и млечни продукти. „Нека дадем шанс на нашето, българско производство. Нека туристическият бизнес във всеки един град отдели място за качествените нашенски продукти. Това ще бъде един стимул, едно насърчаване за родните производители”, каза по време на откриването Даниел Панов.

Всички гости на Националния събро бяха привествани и от кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова, която им пожела много настроение по време на тридневния събор. Лентата бе прерязана от изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” Живко Живков и главния организатор Симеон Караколев.

Над 1000 животни са изложени в специално обособени шатри. Музейни експозиции от Националния исторически музей, Котел, Тетевен и Троян показва развитието на овцевъдството в България.

11 колекции на читалища от страната разказват за развитието на занаятите. Конни атракции, демонстрации на ловни соколи, състезания по стригане и доене на овце, изложба на кучета, нестинарско шоу и пресъздаване на бойните умения на прабългарите са сред изненадите за гостите на събора. За поредна година Ути Бъчваров готви български гозби по стари рецепти, като днес направи и раздаде един тон курбан и кебап.

Националният събор на овцевъдите е организиран от Асоциацията за развъждане на млечни овци в България, подпомага се от Министерството на земеделието и храните, общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица и др. Съпътстваща проява е фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце”. Сред гостите на откриването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, дипломати и представители на 24 държави, на държавни институции, общини, неправителствени организации и др.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Филиалът на Медицински университет – Варна във В. Търново отпразнува Световния ден на сестринството

    Филиалът на Медицински университет – Варна в гр. Велико Търново отбеляза с тържествена церемония Световния ден на сестринството…

Затвори