Share

На 81 годишна възраст ни напусна известният писател, сценарист и драматург Георги Данаилов

петък, 10 Мар., 2017, 09:42ч.


IMG_20170310_092931

По повод тъжното събитие и раздялата ни с Георги Данаилов, Община Свищов направи книга за съболезнования, топли думи и спомени, с които почетният гражданин на град Свищов ще остане в сърцата ни завинаги.

Всички желаещи да изразят своите емоции в съболезнователната книга, могат да направят това на 10 март, във фоайето на сградата на Община Свищов, на специално обособено място.

Потомък на известен свищовски род, българският писател Георги Данаилов е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ с Решение на Общински съвет – Свищов от 21.05.2002 г. Той е получил уважението на свищовлии като писател и личност, чиято позиция има значение в укрепването на гражданското общество в България. Отзивчив, винаги проявяващ разбиране и готовност за съдействие при разрешаване на местни проблеми. Изключителните му заслуги към нашия град са свързани с творчеството му. Чрез изразителното слово на автора, Свищов влиза във всеки български дом  със своя фолклор, с типичните си и индивидуално специфични образи, с известни и не толкова популярни исторически факти и житейски случки.

Георги Данаилов получава голяма популярност още с първите си книги: “Деца играят вън”, “При никого”, “Убийството на Моцарт”, “До Чикаго и назад, сто години по-късно”. Автор е на много пиеси и филмови сценарии /”Хирурзи”, “Похищение в жълто”, “За къде пътувате?”, “А сега накъде?”/. Световно признание и литературни награди получава и с по-късните си литературни творби: “Къща отвъд света”, “Спомени за градския идиот”, есето “За Жан Жак Русо”, трите части на “Доколкото си спомням”.

Поклонението пред тленните останки на Георги Данаилов ще се извърши на 11.03.2017 г. (събота), в църквата “Св. Седмочисленици” в София от 14,30 часа.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Цветанов: В управление на ГЕРБ националният бюджет ще финансира инвитро процедурите до 100%

Повече от 145 000 български семейства в момента се нуждаят от инвитро процедури. До момента държавата отпускаше по 15 милиона…

Затвори