Share

Мултифункционален 4D ехограф дари „Зонта Интеренешънъл“ на АГ отделението в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“

сряда, 11 юли, 2018, 18:47ч.


DSC_1141

Нов мултифункционален цифров 4D ехограф получи днес екипът на АГ отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Дарението направиха дамите от „Зонта Интернешънъл“ – Велико Търново. Новият апарат бе закупен след като нужната сума от 16 700 лева бе събрана по време на традиционния благотворителен бал на Зонта клуб „Бяло лято“. Уважение към благородния жест засвидетелства и кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който присъства на церемонията по връчване на дарението. Благодарност към дамите от „Зонта Интернешънъл“ изрази управителят на горнооряховската болница д-р Иван Иванов.

„Вярвам, че това, което правим – и ние, и вие, има смисъл. То дава голямо удовлетворение“, каза още д-р Иванов.

„Щастлива съм, че и тазгодишната ни кауза – закупуването на ехограф за родилното отделение в Горна Оряховица, имаше успех. Благодаря на сестрите от Зонта клуб, които помогнаха, благодаря на всички, които участваха в „Бяло лято“, на кмета инж. Добромир Добрев, обърна се към присъстващите досегашният президент на дамския клуб Анелия Вълева. „Надявам се болницата да привлича все повече майки и да се раждат все повече деца“, допълни тя.

Настоящият президент на клуба Красимир Коцева подчерта, че датата за връчване на дарението не е избрана случайно, тъй като 11 юли е обявен от ООН за Ден на населението. „Преди 20 години на 11 юли се ражда 5-милиардният жител на планетата. Нека символиката направи така, че тук да се раждат още повече красиви цветя като тези“, допълни тя и подари красив букет на старшата акушерка Снежана Белчева.

„Общата ни кауза е да издигаме авторитета на МБАЛ „Свети Иван Рилски“, подчерта и кметът инж. Добромир Добрев, който също е сред дарителите от благотворителния бал „Бяло лято“. Инж. Добрев припомни инвестициите, които Общината прави в апаратура за лечебното заведение, и проектите, с които се подобрява материалната база. „През тази година ще бъдат ремонтирани две отделения по проект „Красива България“, а догодина още две. Кандидатствали сме и с проект за ремонт на покрива пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза още инж. Добрев, който също благодари на „Зонта Интернешънъл“ – Велико Търново.

След кратката церемония по връчване на дарителския акт, дамите от Зонта клуб и гостите разгледаха новия апарат, а д-р Михаил Милатович, който завежда АГ отделението, показа неговите възможности.

С 4 D ехографът може да се осъществява още по-ранно откриване на бременността. Освен за бъдещи родилки, апаратурата ще се използва и за диагностика на заболявания на женската полова система. Ехографът е марка Sono SCAPE – 2015, има възможности за разширени АГ и кардиологичен пакети, той е със 17-инчов цветен LCD монитор, с честотен диапазон 2-15 MHz, а екранът представя два образа в реално време. Освен това с него може да се прави кардиологичен запис в реално време на плода.

Досегашният ехограф, ползван в отделението, е на повече от 20 години.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Проф. Иво Христов: „Живеем в страна на два стандарта – европредседателски и за вътрешна употреба“

Проф. Иво Христов представи във Велико Търново своята книга „Пред пепелището на нестаналото българско общество“. Той гостува в Старата столица...

Затвори