Share

МОБАЛ: „Антиваксър е майката на 4-годишното дете, 6 други напуснаха заради нейната паника”

вторник, 24 Мар., 2020, 16:03ч.


bolnica

4-годишното момиченце, което е настанено за лечение заради двустранна пневмония в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и тествано за COVID-19, не е било никога имунизирано, защото майката му е антиваксър, обяви директорът на болницата д-р Стефан Филев, който с медицинския директор д-р Галина Гарева разясниха публично ситуацията. По думите му, това е предпоставка за по-тежко протичане на всякакви инфекции.

Заради усложненото състояние на малката пациентка с колегите му са се консултирали със специалисти от Клиниката по детска гръдна хирургия на УМБАЛСМ „И. Пирогов“ и се прави всичко необходимо за овладяване на болестта.

Три дена момиченцето е поддържало температура над 39 градуса, преди да бъде доведено в болницата. Оказа се и че никога не е ваксинирано. Майка му обаче обвини медиците в социалните мрежи, че то вероятно има коронавирус и не се лекува правилно.

Детето е постъпило в Спешно отделение вчера около 14 часа. Прегледано е от дежурния лекар, назначени са лабораторни изследвания и ренгенография. Извършен е консулт с инфекционист. След като излизат резултатите, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и с клинико-лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес. След консулта е установено, че няма данни за контакт на майката и детето с болни от коронавирус, с контактни на болни или друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция. Работим по точно определени правила, дадени ни от МЗ и от Оперативния щаб, казаха от ръководството на МОБАЛ.

Детето е било в средно увредено състояние, поради което, след консулт с педиатър, е преценено, че неговото лечение трябва да продължи в Детско отделение на болницата. По тази причина то е настанено в педиатрията, назначени са му съответните вливания и адекватно лечение. Вечерта състоянието му се подобрява, но остават измененията на белите дробове, които протичат по типичната картина на бронхопневмония.

„Към момента детето не е на кислородова терапия и няма температура. С майката се намират във ВИП стая и са изолирани. С тях се действа като позитивни за коронавирус, докато не излязат резултатите от взетите вчера проби. Очакваме да стане ясно дали става дума за COVID-19 довечера или утре сутринта“, обясни д-р Филев.

Той заяви, че публикациите във фейсбук на майката и таткото на момиченцето са предизвикали сериозна суматоха в педиатрията и в следствие на това родителите на други 6 деца са отвели малчуганите си от звеното недоизлекувани. Около 23 часа в отделението е настанала суматоха, заради страха на родителите, че децата им са били в контакт с момиченцето.

„Педиатрията в момента работи нормално, не е под карантина. Ако се окаже, че пробите на детето са положителни, отделението ще бъде затворено. Предполагам обаче, че резултатите ще са отрицателни. От извършените лабораторни изследвания заключваме, че това е бактериална инфекция“, допълни д-р Филев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
МОН: Училище от вкъщи – вероятно до 13 април

С висока степен на вероятност неприсъствената форма на обучение в училищата ще се удължи поне до 13 април - това…

Затвори