Share

Млади предприемачи от Лясковец строиха град

петък, 20 Ное., 2015, 16:03ч.


Млади предприемачи

Малки предприемачи от начално училище „Цани Гинчев” в град Лясковец се включиха в Световната седмица по предприемачество, която в България протича от 16 ноември с учебни прояви в цялата страна. Инициативата се организира за седма поредна година от Фондация „Джуниър Ачийвмънт”. От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в над 140 държави с участието на над 7,5 млн. души. Цел на инициативата е да се мотивират учениците да бъдат креативни, иновативни, да развиват своето въображение и новаторски дух. Така търсейки новите и модерни начини към откриване на познанието, възпитаниците на Мариела Терзиева от Клуб „Искам да успея” при НУ „Цани Гинчев”, проведоха своя открит урок на тема „Да построим град”. Това бе само част от поредица инициативи на децата, които отдавна работят в клуба и се учат какво е това предприемачество. За трета поредна година учениците работят по проект УСПЕХ в направление „Предприемачество” и са създали свой клуб „Искам да успея” и за да е ефективна дейността на клуба, децата работят по програмите на Джуниър Ачийвмънт България, разказа ръководителката им Мариела Терзиева

Вниманието им тая година е насочено към темата „Нашият град”. Идеята бе младите предприемачи да направят свой град, със свое управление, устройство и граждани. В хода на открития урок по предприемачество, те решаваха различни задачи. Добрият предприемач трябва да познава своя град, да има въображение и да е в крак с новите технологии. За отличното справяне с отговорната задача в построяването на град, на предприемачите помагаха двама архитекти, които ги направляваха, кое къде да построят. В ролята на вещи архитекти влязоха учениците Никола Тодоров и Билян Маринов. Те организираха зоните и именно тяхна бе идеята да има Фабрика за рециклиране на хартия, като фабриката те поставиха извън града за да не замърсява градската среда. Там бе отредено и мястото на фермата, за да е екологично чиста и продукцията.

Всички, с помощта на своята учителка, представиха пред директора на училището, родители и гости, своите познания за града, зоните и сградите в тях, а мултимедийна презентация показа системната им и упорита работа и посещенията им в ключови сгради и фирми. Ползвайки опита и наблюденията си, те изобразиха нагледно, създавайки от различни материали красиви макети на родното училище, на Община Лясковец, пощата, банката, полицията, библиотеката, магазини, болница, фабрики и т.н.

За отличното си справяне със задачите, децата получиха сертификати и напътствия за бъдещи още по-високи успехи от по-мъдрите възрастни – директорът и гостуващи учители. Най-голямата изненада от страна на остроумните третокласници, бяха свитъци със Съвети за пораснали деца, които връчиха на своята учителка, на директора и всички възрастни присъстващи.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Одобриха проекта за областна здравна карта

В Областна администрация Велико Търново се проведе третото заседание на комисията за изработване и приемане на областна здравна карта на…

Затвори