Share

Младежите на БСП изпратиха 130-годишна тухла на Красимир Каракачанов

четвъртък, 17 Ян., 2019, 11:07ч.


DSC06360
Младежкото обединение на БСП в старата столица изпрати 130-годишна тухла на военния министър Красимир Каракачанов. Тя е от руините на сградите в Старото военно училище. Те са били дом на славния 18-ти Етърски пехотен полк, участвал в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война.

С това младите социалисти от БСП искат да насочат вниманието на министъра и ръководеното от него ведомство към факта, че всички сгради, символ на военната ни история, бяха унищожени по време на така наречения воден цикъл в старата столица. Част от сградите, които са общинска собственост, бяха съборени, а други бяха оставени на произвола на съдбата и днес се рушат пред погледа на всички.

„Поне част от монолитните сгради трябваше да бъдат запазени, а не да бъдат разбивани под предтекст, че на тяхно място ще има нов градски център, за който дори не е направена първа копка. Изграждането на нов център звучи толкова хипотетично в представите на великотърновци, че едва ли някой е оптимист за неговата реализация. Единственото, което беше направено по въпроса е изкопаването на огромни ями, съсипване на изградена инфраструктура и принуждаването на десетки институции да търсят нови офиси. А тези сгради спокойно можеха да бъдат музей на славната ни военна история“, сподели общинският председател на младите социалисти Михаил Михалев.

DSC06359

Ето и придружаващото писмо, което младежите изпратиха на Красимир Каракачанов, заедно с тухлата от 1888-ма година.

Уважаеми господин Каракачанов,
Велико Търново има славна история не само от времето на Средновековието, а и по време на българското Възраждане. Веднага след Освобождението старата столица става стожер на новата държава. Именно тук е изготвена и приета първата конституция.
Но Велико Търново има и славна военна история. Особено ярки са подвизите на 18-ти Етърски пехотен полк, който се сражава за Родината в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война. Формиран е през 1889 година. Именно тогава са изградени и старите казарми във Велико Търново с тухли, които са произведени година по-рано. Една от тях вече е в ръцете Ви. Именно тези казарми по-късно стават дом на първото Висше военно училище в България, преместено във Велико Търново през 1958-ма година. Там се подготвят много от видните български офицери. През 70-те години Националният военен университет е преместен на днешното си място. Сградите на 18-ти Етърски пехотен полк продължават да съществуват, като се ползват от различни наематели и администрации. През 2011-та година обаче започна поетапното им унищожаване, голяма част от тях бяха съборени заради водния цикъл в града, а други бяха изоставени на произвола на съдбата и днес са превърнати в руини. Монолитните сгради се разпадат пред погледа на местната власт, а пред тях са изкопани огромни ями.
Самият факт, че тухлите от славната ни военна история са пръснати по полето на забравата, говори за неуважение към българщината и храбрите български войници, дали живота си за своето oтечество. Да, сградите на 18-ти Етърски пехотен полк са общинска собственост и тяхното унищожаване е свързано с изграждането на нов градски център, за който местната власт не е направила дори първа копка през последните осем години. Но нима тези сгради нямаше как да бъдат запазени, за да служат за пример на днешните поколения и да вдъхват увереност в утрешния ден? Нима не могат да бъдат превърнати в търговски площи или в музей на славната ни история? А още по-притеснително е, че Държавата не е сметнала за необходимо да ги защити със специален статут и да ги определи като част от историческото ни наследство.
Уважаеми господин министър, моля, запазете поне тази тухла и я сложете на видно място в Министерството на отбраната, защото скоро тя ще е единственият спомен за 18-ти Етърски пехотен полк. Има и втора възможност, тя зависи от общите усилия на местната власт и държавната, която във Ваше лице може да предприеме мерки за запазване на сградите в Старото военно училище.

С уважение: Младежко обединение Председател:
на БСП- Велико Търново Михаил Михалев:

Велико Търново
16.01.2019г.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В Свищов ще отвори врати Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

В началото на 2019 година кметът на община Свищов Генчо Генчев подписа споразумение с управляващия орган на ОП „Региони в…

Затвори