Share

Министър Теменужка Петкова отличи проектите на В. Търново по Норвежката програма

вторник, 8 сеп., 2015, 16:09ч.


M

Община Велико Търново е сред отличниците по изработването на проекти, които се финансират по механизъма на Европейското икономическо пространство, или по т.нар. Норвежка програма. Това заяви днес във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя гостува в старата столица, където връчи символичен чек на стойност 413 000 лева на кмета Даниел Панов. Парите се отпускат по одобрен проект на Община Велико Търново за ремонти на отоплителните системи на детските градини „Соня”, „Ивайло” и на Дома за възрастни хора „Венета Ботева”.

Теменужка Петкова подчерта, че разработката на кметството за двете забавачки и за социалното заведение е една от отличните, получили целево субсидиране по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Министър Петкова пожела на кмета Даниел Панов отново да са заедно, когато посети обектите след приключване на ремонтните дейности.

Договорът за финансиране бе подписан на 16 август между градоначалника Даниел Панов и заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов. В края на миналата седмица се състоя и церемонията по връчване на разписаните контракти.

M3

Проектът „Подобряване на енергийната ефективност в социалната инфраструктура на град Велико Търново” предвижда основен ремонт на отоплителната инсталация на детска градина „Соня”. ЦДГ „Ивайло” пък ще премине на отопление с природен газ. С обновена система за топлоподаване ще разполага и Домът за възрастни хора „Венета Ботева”.

90% от целевата субсидия е осигурена от Норвегия, а остатъкът – от Исландия и Лихтенщайн. Срокът за реализация на проекта е тринадесетмесечен.

Реконструкциите ще доведат до икономия между 35 и 40% на средствата, които се отделят за отопление на двете детски градини и социалното заведение. Със 127 тона годишно ще намалее отделянето на вредни емисии. Това ще доведе до подобряване на качеството на живот и комфорта във Велико Търново.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Даниел Панов бе сърдечно посрещнат в с. Русаля

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов уважи празника на с. Русаля. Пред обновената църква „Въведение на Пресвета Богородица той...

Затвори