Share

Международен фестивал за късометражно кино “В Двореца” във В. Търново

"> понеделник, 24 Апр., 2017, 15:49ч.


praktis

IN THE PALACE International Short Film Festival има зад гърба си 13 поредни издания и има за целт да представи съвременното филмово изкуство в България, Европа и света, като положително допринася за развитието му и създава изключително благоприятна среда и платформа за изява както на млади филмови творци, така и на доказани професионалисти в тази сфера на изкуството, обособявайки пространство за културна среща на млади артисти, студенти, образователни институции и общественост, където те да се информират за най-новите тенденции и техники и посредством неформални методи на обучение и интердисциплинарен обмен да разширяват познанията си в областта на изкуствата и културата като цяло.

Настоящото 14-то издание на IN THE PALACE International Short Film Festival се провежда в 4 града – София, Велико Търново, Варна и Балчик. Тенденцията е в продължение на културното преприятие “В Дворците” на морската, старата и новата столици на България”, което през 2014 г. фестивалът стартира като национална вълна от последователни филмови събития в страната. Кампанията е инициирана лично от кмета на община Велико Търново Даниел Панов по консорциум с Варна и София, като паралелна на „Европейска столица на културата 2019“ ос от културни събития, и в подкрепа на „Европейска младежка столица – Варна 2017“ и „Председателството на България на Съвета на Европа 2018“. Поредицата от културни инициативи се изразява в разнообразие от събития в областта на късометражното кино и програми за младежи в неформалното образование посредством средствата и продуктите на съвременната европейска аудиовизуална сфера, отчитайки важността и като приоритетен сектор на Европейската Комисия.

Най-мащабното филмово събитие в страната се провежда в София в периода 01. – 06.12.2016 в НДК, във Велико Търново 30.04. – 07.05.2017, Варна 28.05. – 04.06.2017, като големият финал на 14-тото поредно издание на фестивала е в красивото черноморско градче Балчик 24.06. – 01.07.2017.
Събитията в София, Велико Търново и Варна представят прожекции на селектираните филми в националната и международна състезателна програма на 14-то издание на IN THE PALACE International Short Film Festival, като публиката гласува за наградата на собствения си град.

Програмата включва и други филмови инициативи като фестивални модули, сред които
48-часово филмово предизвикателство и обучителни филмови ателиета за младежи.
Финалното събитие на 14-ти IN THE PALACE International Short Film Festival се провежда в гр. Балчик в периода 24.06. – 01.07.2017 на територията на двореца на румънската кралица Мария Виктория де Единбург (ДКИ-КЦ “Двореца”) и се състои от няколко основни компонента:
 Състезателна програма в 4 жанра – игрален, документален, анимационен и експериментален
 Фокусни програми
 Q & A сесии с авторите
 Образователната програма за професионалисти Филмър Фордж
 Питчинг сесия за финансиране на филмови проекти
 Професионални срещи и пазар на филмовата индустрия
 Видеобиблиотека
 USHI FILM FEST – паралелен филмов форум от деца за деца
 MUSIC PALACE FEST – паралелно музикално събитие

Победителите в 14-то издание на IN THE PALACE International Short Film Festival ще бъдат обявени от професионалното международно жури по време на официалната церемония по награждаването, на която ще присъстват и кметовете на общините София, Велико Търново и Варна, за да връчат наградите съответно на трите града.

За широката публичност и обществен отзвук на IN THE PALACE International Short Film Festival, паралелните му и съпътстващи инициативи и градове – домакини, освен медийните партньори на фестивала, ангажимент ще имат още 75 акредитирани професионалисти от 15 държави, които ще отразяват събитието на живо в локални, регионални, национални и международни медии както в България, така и в собствените си държави.

IN THE PALACE International Short Film Festival се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина”, в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Столична община, Район “Лозенец”, Община Велико Търново, Община Варна, Община Балчик, Национален филмов център, Център за развитие на човешките ресурси и програмата Еразъм + на Европейската комисия, Национален дворец на културата, Държавен културен институт – Културен център “Двореца”, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Фестивален конгресен център – Варна, НЧ “Надежда – 1869”, Италиански културен институт, Италианско посолство, Институт “Сервантес”, Испанско посолство, Културен и езиков център „Камойнш“ към Португалско посолство, София и др.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Нови социални услуги ще подпомагат младите родители и децата, започващи училище в Община В. Търново

Това лято през юли и август стартира новата социална услугата "Допълнителна подготовка за равен старт в училище" към "Общностен център…

Затвори