Share

Мерят безплатно кръвно и кръвна захар в парк “Марно поле”

вторник, 14 Ное., 2017, 12:59ч.


IMG_8790

Клиника на открито бе организирана днес във Велико Търново. Инициативата е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. От 11,00 до 13,00 ч. в четири мобилни кабинета, разположени в парк “Марно поле” бяха извършвани безплатни измервания на кръвната захар и кръвното налягане, изследване на дишането със спирометър, консултиране и изследване за наличие на вируса ХИВ – СПИН.

Кампанията е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и на Световния ден за борба с диабета. Организатори са Община Велико Търново, Районната здравна инспекция и Великотърновският филиал на Медицински университет – Варна. Изследванията бяха извършвани от експерти от РЗИ и студенти от висшето учебно заведение, а за пореден път желаещите да си направят безплатните изследвания бяха десетки.

“Това е поредната Клиника на открито, която провеждаме. Правим я само във Велико Търново и то вече за поредна четвърта година – през май месец, посветена на здравните празници, и през ноември. В импровизирани кабинети се изследват дихателните способности, което е много полезно изследване за пушачите, измерва се ръст, тегло, изчислява се лична телесна маса. Измерваме кръвното налягане, както и кръвната захар, свързано с днешния Световен ден на борба с диабета, който е едно тежко заболяване, започващо много подмолно”, сподели д-р Светлана Моминска от РЗИ.

IMG_8791

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Берлинската етно група “Ореър” идва във В. Търново

В събота от 21:00 ч. великотърновци ще могат да чуят на живо етно групата Auraire. Събитието е част от международната…

Затвори