Share

МДТ “К. Кисимов” за първи път представя мюзикъла “Криворазбраната цивилизация “

сряда, 13 Сеп., 2017, 09:20ч.


IMG_3112
Мюзикълът “Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников е новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновския театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент – постановчик – Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Премиерата на спектакъла ще бъде на 14 септември от 19 часа в голяма зала на МДТ.

“Музиката на Дечо Таралежков е писана специално телевизионния мюзикъл през 70-те години и от тогава, вече близо 50 години, никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев. Той изказа специална благодарност на съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал за спектакъла на МДТ.

Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков. По думите на Вълчев музиката е уникално съчетание между фолклор и модерни европейски ритми, като всеки от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема.

Борис Дюлгеров похвали оригиналното хрумване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на Добри Войников в създаването на мюзикъл. “Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация”, посочи режисьорът.

IMG_3154

Той сподели, че е щастлив за пореден път да работи с талантливите творци от търновския театър. “Това са млади хора, надарени с музикална култура и силни актьорски качества. Те създадоха около себе си атмосфера на много любов и професионално старание. Убеден съм, че този дух и вдъхновение ще се почувства в залата”, каза още Борис Дюлгеров.

Мюзикълът “Криворазбраната цивилизация” е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста ще изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената ще излязат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.
снимки: Даниел ЙОРДАНОВ

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

Повече от 14 000 зрители аплодираха спектаклите от ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Емблематичното музикално…

Затвори