Share

Мария Капон: “Проектът “Белене” е корупционен” (видео)

сряда, 16 Ян., 2013, 16:41ч.


Не на разграбването на страната ни, не на старата технология, която е от 1982 г, и не на енергийното робство от Русия – това са трите “не”-та, заради които си заслужава всеки да гласува на предстоящия референдум, заяви днес на пресконференция във В. Търново Мария Капон – представляваща Инициативния комитет „ Беля Не” и председател на Единната народна партия заедно с колегите си от старата столица Мирослава Енева и Стефан Михайлов.

“Нова ядрена централа означава АЕЦ “Белене”, а ЕНП винаги е смятала този проект за корупционен”, подчерта Мария Капон. Тя заяви, че по последни изчисления цената на АЕЦ „Белене” е в размер на 22 млрд. лева, което означава, че за 20 години трябва да се изплаща по 1 млрд. лв. годишно, а в момента от енергетика печелим по 100 млн. лв. Това ще доведе до цена на тока поне 3-4 пъти по-висока, защото е лъжа, че токът от Белене ще е евтин. Както е лъжа, че ще печелим 200 млрд. лв. или че в момента сме заплашени да останем на свещи, каза Мария Капон.

Според нея не е вярно и че до 2020 г. ще се затвори 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, защото животът му ще бъде удължен вероятно с 20 години.

“Най-голямата неистина е, че тези, които сме срещу “Белене”, искаме да премахнем ядрената енергетика на страната. Този проект е корупционен, а корупция се генерира, когато има допълнителни споразумения. Това е заложено още от самото начало на проекта и липсва яснота каква ще е цената му”, подчерта Мария Капон.

Построявянето на “Белене” автоматично ще означава закриване на АЕЦ “Козлодуй”. Важно е всеки да гласува, най-лошо е да се бойкотира, защото това ще означава “да” за АЕЦ “Белене”, добави председателят на Единната народна партия.

Мария Капон анонсира, че в петък ще гостува в “Панорама” по БНТ и заяви, че точно от Велико Търново кани Сергей Станишев на публичен дебат в предаването, като е готова да дискутира с него всякакви въпроси по темата.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Премахнат е неактуален пътен знак

Във връзка с получен сигнал от граждани за неактуални пътни знаци в град Велико Търново кметът на Община Велико Търново…

Затвори