Share

Малки лазарки пяха и наричаха в Община Лясковец

петък, 7 Апр., 2017, 10:36ч.


IMG_0573 IMG_0576 IMG_0581

С кошнички в ръце и накичени с разноцветни венчета и китки, малки момичета посетиха кмета на Лясковец д-р Гецова и нейните служители. Лазарките, които дойдоха в общината, за да изпълнят обичая „лазаруване”, бяха от начално училище „Цани Гинчев”. „Ние почитаме всеки български празник и с любов изучаваме и тачим нашите традиции, затова и днес представяме този обичай с децата от първи до четвърти клас на училище „Цани Гинчев”, каза ръководителката на лазарките Галя Николова. Два дни малките моми лазаруваха във фирми и учреждения в региона и накрая завършиха своята обиколка в общината, за да бъдат честити през цялата година всички хора, на които са пели и наричали за здраве.

Според българската народна традиция Лазарица е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които, след като лазаруват, могат публично да се момеят. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Денят се нарича още Лазарова събота и Лазар.

Облечени в празнични носии, нашите малки моми – около 10-годишни момичета, изпяха пред общинското ръководство и администрацията своите обредни песни, танцуваха момински танци и пожелаха „пълна къща със здраве и берекет”. Домакинята д-р Гецова, както повелява традицията, ги дари с лакомства, пожела им здраве и пълни с шестици бележници, а на изпроводяк всички служители на Общината пуснаха  парички в обкичените с цветя момински кошнички.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В Свищов ученици от СУ „Николай Катранов” представиха работата си по проекта “България в пощенски картички”

  Повече от 200 деца, 45 от които от Свищов, са участници в националния туининг проект „България в пощенски картички”.…

Затвори