Share

Лясковчани честваха 111 години от обявяването Независимостта на България

неделя, 22 Сеп., 2019, 11:58ч.


IMG_8410

С издигане на националния флаг и знамето на Европа и под звуците на химните на България и на Евросъюза, на площад „Възраждане“ в Лясковец, започна тържествената церемония по отбелязването на 111-ата годишнина от обявяването Независимостта на България. Тази година се навършват 111 години от паметната дата, когато в историческия храм „Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолно Велико Търново, е прочетен манифестът на княз Фердинанд І и е обявена българската Независимост. С това чисто българско дело се отхвърля зависимостта на България от Османската империя, наложена от Берлинския договор от 1878 г.

По случай Деня на Независимостта на Република България, ежегодно в редица градове се провеждат чествания на празничната дата, като епицентърът на събитията е Велико Търново.

Oбщинa Лясковец също отбеляза значимата дата. Ръководството на Общината opгaнизира тържествен общоградски ритуал, в който се включиха местната власт, представители на партии и организации, ученици и граждани.

Лясковчани се събраха пред Паметника на загиналите във войните в центъра на града. Ритуалът започна с исторически преглед на паметния ден – 22 септември 1908 година и продължи с благодарствен молебен, отслужен от отец Богдан. Приветствие към присъстващите по повод Деня на Независимостта, отправи кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. „Най-важният урок, който днес трябва да научим от далновидните си предци е, че успяваме, когато сме сплотени и отдадени на обща кауза, когато имаме смелост да я отстояваме с мисъл и взор напред в бъдещето на децата си. Нека винаги помним този урок и да го преподаваме на поколенията българи, за да бъдем винаги достоен и горд, свободолюбив и независим народ!”, каза в словото си д-р Гецова и добави: „Тази свята дата е страница от славната история на нашата страна. Но тя е и фундамент на нашето национално самочувствие. Тя е стъпка, която доказва завинаги в очите на световната общност и европейските народи, че хилядолетна България, има достойните си потомци”.

Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Община Лясковец и Общински съвет Лясковец, от представители на политически партии, обществени организации, от ученици на училище “Цани Гинчев”, съюзи, пенсионерски клубове и признателни граждани.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поздрав от Весела Лечева, почетен гражданин на Велико Търново

Уважаеми великотърновци и гости на старата столица, В историята има случайности. Но има и закономерности. Една от закономерностите е обявяването…

Затвори