Share

Курбан за здраве правят ежегодно в лясковско село

вторник, 10 май, 2016, 16:36ч.


курбан за здраве

Жители на лясковско село всяка година се молят за здраве и благоденствие и принасят в жертва агне, спазвайки обичая „Оброк”. Това добридялчани от години правят в първия понеделник след Гергьовден. Курбанът за здраве и берекет задължително се прави от мъжко агне. „Да пази бог селото и хората от болести и природни бедствия” наричат дружно жителите на селото, като по традиция се събират на едно и също място – Кювлюшката чешма.

Организираният от църковното настоятелство и кмета на селото Стоян Стоянов оброк и този път започна с празничен водосвет и поръсване на всички присъстващи миряни. Мъжкото агне, принесено в жертва бе осигурено от местния животновъд Иван Димитров, който неведнъж е дарявал за благоденствието на Добри дял. Тази година три харании сложиха сръчните майсторки-готвачки да къкрят с вкусната курбан-чорба. Гозбата по добридялска рецепта сготвиха Стойка Донева, Надка Бойчева, Пенка Ненова, Ганка Петрова, Живка Иванова, Гичка Жекова и Пенка Пенева.

Организаторите никога не пропускат този свещен за Добри дял ритуал, защото се вярва, че Бог ще помага на селото и ще го пази от злини през цялата година. След обредните действия, всеки задължително похапва за здраве от вкусната курбан-чорба.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В. Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение

Велико Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение, която се изгражда в момента. На работна среща заместник-кметът проф. Георги…

Затвори