Share

Кметът на Павликени награди победителите от кушиите за „Старостилен Тодоровден“

понеделник, 1 Апр., 2019, 14:34ч.


55933724_398906084267528_5039088560628563968_n

Огнян Младенов от с.Върбовка и неговият кон Берта получиха приза „Най-гиздав кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден“, който се проведе в Павликени. Наградата за най-добре украсена каруца беше присъдена на Красен Петков от Севлиево. За пета поредна година възроденото честване събра в областта „Маринополци“ коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания.

Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени. В дисциплината „Прескачане на препятствия /Паркур/“, първо място зае Илия Асенов с кон Перла. Негови подгласници бяха Пламен Дончев с кон Плеада и Станислав Асенов с кон Перла.

В „Гладко бягане /кушия/“ състезателите бяха разделени в две категории: местни и чистокръвни породи. В първата победител стана Симеон Атанасов с кон Тилда, а на второ и трето място се класираха Събин Асенов с кон Шинди и Мехмед Шеринов с кон Куинхед.

Измежду чистокръвните коне най-бърз се оказа Максух Мехмедов с кон Михла, а след него са Илия Асенов с кон Мис и Пламен Дончев с кон Плеада.

В третата дисциплина „Барел рейсинг“ победи Станислав Асенов с кон Богиня. На крачка от първото място остана Тодор Цанев с кон Богиня, а след него – Илия Асенов с кон Перла. Всички класирани състезатели получиха грамоти, статуетки и парични награди.

Най-младият състезател тази година беше Йонко Анатолиев с кон Зина, а най-възрастен състезател – Пламен Дончев с кон Плеада.

„Ние в Община Павликени с всички наши сили и възможности поддържаме традициите. Защо е важно това – защото те ни правят българи и ни карат да помним, че сме част от силна нация с многовековна история. Нашите предци също са организирали кушии, както, надявам се, ще правят и нашите деца. Този празник показва връзката ни със земята, с природата и с конете, които още от времето преди хан Аспарух са били важна част от живота на българите“, каза в словото си кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов.

На датата на църковния празник – 16 март, Тодоровден честваха и в други населени места в общината – Бутово, Караисен, Върбовка и Недан.

 

 

 

 

Наградените:

Най-добре украсена каруца – Красен Петков от Севлиево

Най-гиздав кон – Огнян Младенов с кон Берта от с.Върбовка

 

Прескачане на препятствия /Паркур/

III място – Станислав Асенов с кон Перла

II място – Пламен Дончев с кон Плеада

I място – Илия Асенов с кон Перла

 

Гладко бягане /кушия/

категория „местни породи”

III място – Мехмед Шеринов с кон Куинхед

II място – Събин Асенов с кон Шинди

I място – Симеон Атанасов с кон Тилда

 

категория „чистокръвни породи”

III място – Пламен Дончев с кон Плеада

II място – Илия Асенов с кон Мис

I място – Максух Мехмедов с кон Михла

Барел рейсинг

III място – Илия Асенов с кон Перла

II място – Тодор Цанев с кон Богиня

I място – Станислав Асенов с кон Богиня

 

Най-млад състезател – Йонко Анатолиев с кон Зина

Най-възрастен състезател – Пламен Дончев с кон Плеада

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Във Великотърновския университет откриха най-големия кариерен форум в България

В Корпус 5 на Великотърновския университет бе даден старт на петнадесетото издание на форума за студентски стаж и кариера "Национални…

Затвори