Share

Кметът на Г. Оряховица даде на съд Програмата за подобряване на атмосферния въздух

петък, 7 Дек., 2018, 15:17ч.


IMG_20181207_113156

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е завел жалба до Софийски административен съд срещу решение на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”, съобщи самият той на пресконференция. До седмица в Съда ще бъде атакувана и заповед на Управляващия орган на Програмата, с която се определят общините, имащи право да кандидатстват за средства, с които да се подобри атмосферния въздух на тяхна територия. Определени са седем общини и сред тях не е Горна Оряховица, въпреки че градът е постоянно в Топ 3 по запрашеност.

Не оспорваме методиката, по която са определени тези общини, но смятаме, че някои от въведените данни са некоректни и така се ощетява Горна Оряховица. Опитахме се да решим въпроса и сме уведомили всички институции за допуснатите грешки. Но след като не получихме удовлетворителен отговор, започваме да търсим правата си по съдебен път, заяви кметът. Според него жалбата в Съда би трябвало да спре изпълнението на Програмата за подобряване на атмосферния въздух. Ако пък българският съд не уважи жалбата, Общината ще занимае със случая и европейските институции.

Над 111 милиона лева ще са на разположение на седем български общини за мерки, с които те да подобрят въздуха си. Изборът е направен между 25 общини, които са кандидатствали и които са в списъка с повишена замърсеност. Горна Оряховица е една от тези общини с най-много измерени превишения, но не попада сред седемте. Одобрени са Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян.

Класирането на общините е станало на база на некоректни данни за община Горна Оряховица, смята кметът. Първата грешка е че, в графата за причинител на замърсяването не е отбелязано, че това е битовото отопление. Според Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха на самата Община, която е съгласувана от МОСВ, над 70 % от замърсяването идва точно от отоплението с нискокачествени въглища и дърва. Грешката по този показател е отчетена, показва отговор на министър Нено Димов, но без реален резултат за Горна Оряховица.

Другата грешка е по показател обхват на Програмата. За всички останали общини са въведени брой жители, потърпевши от замърсения въздух. Само за Горна Оряховица са въведени брой домакинства. Така в тази графа вместо над 40 000 жители са вписани 12 600 домакинства. Това драстично смъква коефициента на Общината и тя отпада от Топ 7.

Ако данните бяха въведени коректно, Община Горна Оряховица със сигурност щеше да намери място сред бенефициентите на Програмата и щеше да може да разчита на около 8 милиона лева за мерки, с които да намали запрашеността на въздуха. Идеята е с тези пари да се подпомогнат домакинствата за подмяна на отоплението с по-екологично.

Около 2800 домакинства около Автоматичната станция за измерване на качеството на въздуха можеха да бъдат подкрепени, за да преминат на по-чисто отопление. Иначе нямаме други механизми да накараме хората да спрат да използват нискокачествени въглища и дърва, обясни инж. Добрев.

Не може по всички данни, публикувани ежедневно да сме в Топ 3 по замърсяване, а само за Оперативна програма „Околна среда” да нямаме проблем. Искаме корекция на Програмата или пък да ни включат в някакви други възможности за подкрепа при преминаване към по-екологично отопление, заяви още кметът. Според него отговорът на министър Димов е бягане от отговорност и затова е потърсена намесата на Съда, а евентуално Общината ще се обърне и към Европейските институции, ако не намери подкрепа в България.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Новият скенер в свищовската болница повиши значително възможностите за лечение на пациенти

Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” вече е направил над 300 снимки. Това стана ясно на среща между лекарите-специалисти…

Затвори