Share

Кметът Даниел Панов участва в 130-а пленарна сесия на Комитета на регионите на Европейския съюз

четвъртък, 5 Юли, 2018, 15:02ч.


11 (4)

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините България /НСОРБ/ Даниел Панов участва в 130-а пленарна сесия на Комитета на регионите на Европейския съюз, която се провежда в Брюксел. Панов, повече от 50 председатели на асоциации на местните власти от редица държави и високопоставени лидери на европейските градове дебатираха по основните политики за бъдещето на Стария континент.

В изказването си кметът на Велико Търново посочи, че Европейският съюз е успешна инициатива в световен мащаб, а хората от европейските държави намират сигурност, стабилност и просперитет. Той подчерта и необходимостта от сближаване на регионите както по отношение на развитието, жизнения стандарт и икономиката, така и за транспортната свързаност, качеството на околната среда. Панов изнесе данни, според които някои региони на Европа са десет пъти по-бедни от други акцентира, че това е неравенство, което трябва да бъде преодоляно. Обсъдени бяха и мерки за преодоляване на младежката безработица и за интеграцията на имигрантите.

Друг от въпросите бе свързан с интеграцията на Западните Балкани. „Трябва да използваме всички наши инструменти, за да покажем на колегите ни, както и на гражданите на тези държави, които все още не членуват в ЕС, че имат безусловна подкрепа за укрепването на публичните си администрации и икономическо си развитие“, коментира Панов.

По време на изказването си кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ благодари на Комитета на регионите за срещите на високо ниво, организирани в София в началото на миналия месец в рамките на българското европредседателство. Тогава бе и първото публично обсъждане на новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. С 8% повече са предвидените за България средства за кохезия в следващия програмен период – 2021-2027 г.

В Брюксел Даниел Панов участва и в кръглата маса „Устойчива Европа: Промяна на климата и адаптация“. Той апелира за насърчаване на екопроектите на градовете, насочени към опазване на околната среда. По думите му, местните власти трябва да имат достъп до по-голям ресурс за инвестиционните си намерения за интегрирани (еко) транспортни решения, за възстановяване и активно ползване на обществени зелени зони, за иновативни решения в областта на рециклирането и управлението на отпадъците, за насърчаване на т.нар. кръгова икономика и обществените сгради с нулеви емисии. „Всяка инвестицията в овладяване на климатичните промени е инвестиция в бъдещето на нашите общества“, подчерта Даниел Панов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Европейско признание за магистърската програма по конферентен превод на Великотърновския университет

Магистърската програма по конферентен (устен) превод стартира във Филологическия факултет преди 15 години със съдействието и финансовата подкрепа на Генералната…

Затвори