Share

Кметът Даниел Панов посети големия занаятчийски базар във Велико Търново

"> събота, 6 Юли, 2019, 17:35ч.


FB_IMG_1562414742673

Български и румънски занаятчии представят старинни производства и традиции

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети големия занаятчийски базар, който бе открит тази сутрин в централния парк на града – „Марно поле“. Във форума участват десетки производители от България и Румъния, които представят старинните производства, традициите и обичаите, характерни за регионите от двете страни на р. Дунав.

Даниел Панов разгледа всички близо 40 павилиона, разговаря със занаятчиите и им благодари, че съхраняват и популяризират културното наследство, което е изключително ценно както за България и съответно – Румъния, така и за цяла Европа.

Пред жителите и гостите на Велико Търново майсторите и производителите са изложили различни продукти – старинни килими, рогозки, макети на исторически обекти, създадени от вълна, дърворезба, кулинарни и растителни продукти, био-козметика и др. Старата столица и регионът са подобаващо представени от занаятчии както от града, така също от Миндя, Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и др. Много от участниците са от областите от трансграничния регион. Десетки са и гостите от Румъния.

Базарът бе официално открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от Павел Христов – ръководител на проекта “FairDeal – мрежа, платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“. Водеща организация е Община Велико Търново, а партньори са Асоциация „Диманш“ /Румъния/, Двустранна българо-румънска търговска камара (България), Национален театър „Марин Сореску“ – Крайова /Румъния/.

“FairDeal“ ще бъде първата по рода си платформа за електронна търговия чрез виртуални магазини на занаятчийски продукти. Кметът Даниел Панов пожела на занаятчиите дейността им да бъде все по-успешна и подчерта, че иновативната мрежа дава нови и много широки възможности за маркетинг и популяризиране на старинните производства.

Съпътстващи събития са семинар, презентация и открита дискусия за платформата за занаятчийски продукти. Те ще се проведат в неделя /7 юли/ от 9,00 ч. в конферентната зала на комплекс „Рая Гардън“. Поканени за участие за всички гости, медии и желаещи да присъстват. И в утрешния ден базарът ще работи от 10,00 до 20,00 ч.

Създаването на иновативната маркетинг система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Общината предприе мерки срещу задържането на дъждовна вода по ул. „Васил Левски“

Незабавни мерки срещу задържането на дъждовна вода при по улица „Васил Левски“ във Велико Търново предприе Общината. Проблемът се появява…

Затвори