Share

Кметът Даниел Панов и председателят на парламента Цвета Караянчева уважиха честванията за 150 г. Читалище „Надежда–1869”

събота, 8 юни, 2019, 13:57ч.


N01

N02

С изложби, научна конференция и голям концерт великотърновското Народно читалище „Надежда – 1869“ чества 150 години от създаването си. Сред гостите на събитията, посветени на годишнината, бяха кметът на старопрестолния град Даниел Панов и председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. Те поздравиха читалищните и културни дейци и получиха юбилейни плакети на читалището.

Даниел Панов се обърна с благодарствени думи към председателя на читалищното настоятелство арх. Донка Колева и всички хора, свързани с културната институция. „Както през тези 150 години, така и до ден днешен читалище „Надежда – 1869“ е символ на държавността, на опазването на нашите традиции, обичаи, фолклор, театрална дейност. Повече от десет години съм бил в читалищното настоятелство и знам колко отговорно и трудоемко е опазването на нематериалното културно наследство и насищането на календара със събития. Днес читалище „Надежда – 1869“ е пример и модел за подражание”, обърна се кметът на Велико Търново към читалищните дейци. Панов обяви, че вече е провел разговори с министъра на културата относно проекта за реставрация на сцената, който е внесен в министерството. „Ще направя всичко необходимо, за да получим финансиране”, подчерта Даниел Панов.

Председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева не скри вълнението си от гостуването си във Велико Търново. „В далечната 1869 година група ентусиасти – истински българи, хора с горещи сърца и будни умове са учредили читалище „Надежда – 1869“. И до днес хората, които работят тук, заедно със спомоществователите поддържат силни българския дух патриотизма, българщината, любовта към България и към творчеството. И днес, когато съм в Търново, се вълнувам много, защото тук е пълно с хора на духа, които заслужават да живеят в Историческата и духовна българска столица“, обърна се към читалищните дейци Цвета Караянчева.

Подарък от страна на Цвета Караянчева към читалищното настоятелство бяха копия на две български конституции – Търновската от 1879 година и Сребърната /редакция на Търновската конституция след 1911 година/. Даниел Панов връчи Старопрестолна грамота и Почетен знак на Кмета на Община Велико Търново, приети от арх. Донка Колева.

Празничната програма по случай 150-годишнината на читалище „Надежда – 1869” започна с празничен водосвет, излъчен бе и филм, посветен на културната институция. Представена бе изложбата „Книжовни съкровища” с много ценни старопечатни издания, а своя експозиция откри и Клубът по битова култура към читалището. Част от събитията бе и националната конференция на тема „Читалището 19-21 век – аспекти за неговото бъдеще в съвременното медиократично общество”. Кулминация бе тържественият концерт „Надежда и приятели”, уважен от много великотърновци, от кмета Даниел Панов и много гости на града.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Откриха ХV Фестивал на античното културно наследство „Орел на Дунава“ в Свищов

На 7 юни в Свищов за петнадесети път се проведе церемония по откриване на фестивала на античното културно наследство „Орел…

Затвори