Share

Карпов поднесе цветя на Братската могила в Свищов

понеделник, 19 юни, 2017, 15:19ч.


5
Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов посети Свищов при визитата си в България. Крайдунавският град бе сред избраните градове, в които шахматистът се срещна с млади любители на стратегическия спорт. В демонстративен шахматен сеанс на едновременна игра срещу няколко ученика от свищовските училища, световният шампион сподели радостта си от желанието на младите хора да развиват своето мислене чрез играта на шах. Той приветства идеята за сформиране на клуб по шахмат и подари на децата шахматните дъски и фигури, на които играха.

Световният шампион игра с белите фигури и след като направи по няколко хода срещу всички участници, постави своя автограф върху дъските за игра, като спомен от посещението му в Свищов. Преди срещата си с децата, г-н Карпов бе скъп гост на кмета на общината Генчо Генчев. По време на посещението в Община Свищов бяха обсъдени редица въпроси, включително и такива касаещи важността на българо-руските взаимоотношения.

8

2

Като знак на добрите връзки между България и Русия, кметът на Свищов връчи на руския шахматист юбилейната значка по повод 140 годишнината от Освобождението на Свищов. Анатолий Карпов беше много трогнат от жеста и изрази желание да поднесе цветя на Братската могила в местността „Паметниците“, където след седмица ще се проведат честванията по повод кръглата годишнина.

По време на визитата си в Свищов той имаше възможността да посети църквата „Св. Троица“ и музея „Преминаване на руската армия“ в историческата местност „Паметниците“, където написа няколко думи в книгата за впечатления. Срещата, на която присъстваха и председателят на местния парламент д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, бе проведена с любезното съдействие бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, великотърновският бизнесмен Петър Христов и председателя на БФ „Народно единение“ Христо Маринов.

6

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Вижте кой спечели играта “Тайната на 9-те ключа“

Росица Недялкова от Велико Търново спечели награда от томболата на Приключенската игра на Царевец „Средновековни криминални загадки - Тайната на…

Затвори