Share

Кандидатът за депутат от Нова република д-р Мавроди Калейнски участвал в няколко мироопазващи мисии в Босна и Херцеговина

сряда, 15 мар., 2017, 09:54ч.


Mavrodi Kaleinski

„НИКОЙ ЛЕКАР НЕ ПРАВИ СМЕТКА НА БЕБЕТАТА, КОИТО Е ИЗРОДИЛ, АЗ СЪЩО, НО СЪС СИГУРНОСТ СА ХИЛЯДИ И КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ да се пенсионирам някога в далечното бъдеще, може и да ги преброя“. Това казва за себе си и своята професия акушер-гинекологът д-р Мавроди Калейнски, който е помогнал на безброй търновски семейства да си имат своя рожба. Освен като лекар и специалист по репродуктивна медицина д-р Калейнски е познат на болярите и като общественик, председател на ДСБ в старата столица, общински съветник втори мандат, а в момента и кандидат за народен представител от коалииция „Нова република“. Докторът е под номер 13 в областната листа.

Тъмносиният общински председател е завършил езиковата гимназия в Русе с английски и немски език, а после и Медицинската академия в София. Малцина знаят, че той е и един от създателите на първия генетичен кабинет във Велико Търново в далечната 1986 г., когато генетиката още се счита за новаторска наука.

„Правихме изследвания и намирахме наследствените заболявания. За съжаление, и досега в България няма генетична карта на наследствените заболявания, а това е много важно, защото ще ни помогне още в началото на бремеността да се премахне рискът от такива болести. Но това е висш пилотаж в медицината“, казва кандидатът за народен представител от Нова република.

От политиката, която д-р Калейнски възрпиема по-скоро като обществена дейност, той се изкушил преди време – когато участвал като доброволец в няколко мироопазващи мисии в Босна 1995 г. Известният търновски гинеколог бил един от едва 30-та родни доброволци, които видели от първо лице ужаса на войната. Той изкарал четири мисии, като най-дългата била три месеца, а заради опасността, застраховка живот на един участник в подобна мисия била 250 000 паунда.

„ВИДЯХ ВОЙНАТА И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕЯ. ЗНАМ КАК ИЗГЛЕЖДА РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ, защото тогава една хубава страна, приличаща на България, беше осеяна с масови гробове, което е много тъжно. Тогава видях и нещо друго – каква е ползата от политиката, тъй като всички европейски политици се обединиха и спряха войната“, разказва кандидатът за народен представител. И допълва, че по време на мисия се случило да нощуват в град Ключ в Босна и Херцеговина, където болницата на това населено място, голяма колкото великотърновската, била оборудвана с най-модерната за онова време медицинска техника, но била… абсолютно празна, а фасадата й надупчена от картечни откоси. Лекари нямало, защото били прогонени от войната, а бременните жени от Ключ ходели да раждат децата си на 200 километра… Впрочем д-р Калейнски отказал предложение за работа в тази болница, за което днес не съжалява.

За първия си мандат като общински съветник казва, че е горд с взетото решение за създаването на общинския фонд „Ин витро“, благодарение на който вече са родени около 50 търновчета.
Другата гордост на д-р Калейнски са двете му вече пораснали и много успешни дъщери, пример за по-младите българи. По-голямата – Маргарита, е докторант във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а по-малката – Цвета, разнася славата на старата столица и България далеч зад граница. От години Цвета учи и работи в САЩ, където гради кариера в областта на маркетинга и социалните мрежи.
„Успешна кариера се прави с много себеотдаване, труд и целеустременост. Радвам се, че възпитахме добри и скромни деца“, казва по този повод д-р Мавроди Калейнски.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Да спрем популизма с конкретика:

Г-н Цветан Цветанов от ГЕРБ обещава 130 милиона лева само за училищни салони.В бюджета за 2017 година г-н Цветанов е...

Затвори