Share

Как да превърнете терасата си в градина

вторник, 30 юни, 2020, 11:59ч.


104770273_3360293537336417_9200887275134862999_o

За онези от нас, които живеят в пренаселени градове или апартаменти с малки размери, идеята да имат просторна зелена градина е градска легенда. Но липсата на голям заден двор не означава, че не можем да отглеждаме билки, и други растения на открито.

Важното е да знаем как да използваме терена на терасата, да подберем правилните растения за отглеждане и да се грижим за тях по правилния начин. За да ви предложим най-добрите съвети относно градското градинарство, си партнирахме с Fermerite.com.

Изберете правилните растения.

Нежните билки като босилек, магданоз, мента и копър ще растат добре на малък балкон в саксии. Избягвайте да отглеждате розмарин или мащерка на малко пространство, тъй като те се развиват по-бавно и може да не растат много в този тип среда. Зелено листни зеленчуци и рукола също могат да се отглеждат в контейнери на малък балкон и да се берат няколко пъти преди пресаждането. Ако пространството ви е супер слънчево, чери доматите също са чудесен вариант за отглеждане в саксии.

Внимавайте за поливането.

Важно е да знаете колко вода трябва да осигурите на вашето растение. Това, обаче, може да се окаже сложно, тъй като всичко зависи от вида на растението и количеството пряка слънчева светлина, което получава. Не се страхувайте да си изцапате ръцете. Пъхнете пръстите си в почвата, за да сте сигурни, че почвата в саксията е влажна, а не само на повърхността. Ако засаждате билки в сандъче на прозореца, не забравяйте да добавите камъчета на дъното, за да осигурите правилното оттичане. Много често срещана грешка е прекаленото поливане на саксийните растения, което причинява кореново гниене.

Научете каква е разликата в грижите за билки и декоративни растения.

Билките по-бързо растат и ще трябва да се поливат по-често, особено, когато са на открито. Зеленчуците и билките ще се нуждаят също от растителна храна, докато растат, която лесно можете да вземете в местния градински център.

Билките се нуждаят от подрязване. За прибиране на реколтата, откъснете стъблото точно над мястото, където се срещат две големи листа и не забравяйте редовно да берете листата, за да провокирате растежа. Редовното подрязване прави растението по-богато, но не забравяйте да късате само до две трети от него, за да може да продължи да произвежда.

Изберете правилната почва.

Органичната и добре дренирана саксийна почва ще свърши работа. Можете също така да добавите тор с бавно освобождаване в саксиите, преди да засадите. След като дойде време за засаждане, следвайте инструкциите в опаковката със семена за това, колко далеч да поставите растенията едно от друго, за да имат достатъчно място, докато растат.

Осигурете им достатъчно слънце.

Зеленчуците и билките обичат много светлина – на слънце през целия ден! Колкото повече сянка имат, толкова по-бавно ще растат. Стайните растения ще се справят най-добре на прозорец с южно или западно изложение. Друг гениален трик: въртете саксиите от време на време, за да се поддържа балансът на растежа, да не е само в една посока.

Какво трябва да знаем за замърсяването?

Растенията са чудесен начин за намаляване на последиците от замърсяването в един град. Дърветата, храстите, зеленчуковата градина и дори стайните растения ни помагат да намалим количеството въглероден диоксид във въздуха, увеличавайки кислорода и елиминирайки токсините.

Обърнете внимание, че за градинарите в града, едно от най-големите предизвикателства може да бъде качеството на почвата. Градовете нямат тон обработваема земя или плодородна почва. Наличната вероятно съдържа високи нива на метал поради дългогодишни индустриални дейности, неправилната грижа за почвата и изгорелите газове от превозните средства. Преди да засадите градина в почвата отвън, помислете как тя е била използвана, тъй като може да съдържа пестициди и хербициди, олово или масло и други нефтопродукти. Най-добрият начин да гарантирате, че почвата ви е безопасна, е да се консултирате със специалисти. Можете да получите почвен тест безплатно или на ниска цена от градинските центрове около вас.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Тези известни личности са били шпиони

Най-добрите шпиони остават неизвестни. В списъка с хора, които са шпионирали от името на своето правителство, изненадва броя на известните...

Затвори